Vaalikevät pääsi vauhtiin viikonloppuna, kun kaksi perinteistä porvaripuoluetta, kokoomus ja keskusta avasivat eduskuntavaalikampanjansa Itämeren risteilyillä.
Kun keskustaväki lähti laivasta, kokoomuslaiset marssivat sisään. Vertaus voi jälkimmäisten mielestä kuvata myös tilannetta tulevaa hallitusta muodostettaessa.
Puolueet ovat juuri nyt jopa historiallisella tavalla eri mittaluokissa. Kokoomus on keikkunut pitkään mittausten kärjessä ja tavoittelee tulevissa vaaleissa yli 20 prosentin kannatusta ja suurimman eli pääministeripuolueen asemaa.
Keskustalle on mitattu ensi kertaa mittaushistorian aikana alle kymmenen prosentin kannatus, mikä tarkoittaa, että keskusta kamppailee lähinnä keskikastin sijoituksista vihreiden kanssa.
Kovalla, velkaantumisen lopettamista koskevalla lupauksella alkaneen kokoomuksen vaalikampanjan pahin riski onkin siinä, että Petteri Orpon johtamalla puolueella on vain hävittävää.
Vaaliristeilyt ovat oman väen hengennostatustilaisuuksia, joista julkinen anti on yhtenäisyyttä korostavia, mainoshenkisiä lupauksia, iskulauseita, joiden toivotaan jäävän mieliin. Mitä jäi nyt?
Ehkä se, ketä kokoomus pitää päävastustajanaan: SDP:tä. Petteri Orpo palaa jo toistuvasti Sanna Marinin puheisiin "vuorineuvosten veronalennuksista".
Demareiden vaalistartti on ensi lauantaina Helsingissä kuivalla maalla. Sanna Marinin henkilökohtainen vetovoima on Orpoon verrattuna ylivertaista. Mitä enemmän kahden puolueen väittely menee puheenjohtajien väliseksi, sitä vahvemmilla SDP on.
Kahden kisa saattaa hyödyttää kolmatta. Perussuomalaisten Riikka Purran ykkösaiheita ovat olleet uusvanha ja epärealistinen EU-eroa koskeva uho sekä maahanmuutto, eli ei mitään uutta perussuomalaisilta. Jokainen näkee, että juuri nyt Suomelle on elintärkeää kuulua Eurooppaan.
Keskustan Annika Saarikon puheet talouden saattamisesta kuntoon kahdessa vaalikaudessa ovat kovin kaukaa haettuja. Ensin pitäisi hoitaa oma puolue siihen ensimmäiseenkin hallitukseen.
Keskustan toivo on edelleenkin siellä missä ennenkin, maakunnissa, joiden uskollinen, osin entinen ja kovasti perussuomalaisiin kallellaan päin oleva äänestäjäkunta on saatava taas liikkeelle.
Hämeen Sanomat on kansanvallan asialla ja julkaisee mielipidesivuillaan kansanedustajaehdokkaiden mielipidekirjoituksia muiden mielipiteiden ohella. Ehdokkaat voivat jo nyt myös vastata Hämeen Sanomien vaalikoneeseen, joka avutuu yleisölle 21. helmikuuta.