Parhaillaan menossa oleva koulujen ja sanomalehtien, myös Hämeen Sanomien, yhteinen Uutisten viikko on kaikkia aikaisempia tarpeellisempi.
Tämä ei ole enää uutinen: median seuraamisen tavat ovat nettiaikana mullistuneet. Sen sijaan tämä voi jopa yllättää: nuoret ovat edelleen kiinnostuneita uutisista. Kysymys onkin siitä, että ne pitää tarjoilla tarpeita ja tapoja vastaavasti.
Lapset ja nuoret ovat uutismedialle tulevaisuuden asiakkaita, jotka on osattava tavoittaa paljon nykyistä tehokkaammin.
Jotta luotettava tiedonvälitys voi jatkua, sen pitää olla myös taloudellisesti kannattaa. Lopulta kysymys on elämästä tai kuolemasta. Jos kosketus ihmisiin katoaa, ei medialla ole olemassaolon edellytyksiä.
Ei ole kuitenkaan kysymys vain mediayhtiöistä tai niiden tuloksista.
Medialukutaito on olennainen kansalaistaito aina vain vaikeaselkoisemmassa maailmassa. Se on perimmiltään, ei enempää eikä vähempää kuin yksi yhteiskuntarauhan ja kansanvallan peruskivistä.
Ihmisillä on oikeus vapaassa maassa ottaa selville ja tietää, erottaa tosiasiat epätosista ja jopa tarkoitushakuisesta valehtelusta. Sitäkin maailma on pullollaan.
On erittäin lohdullista, että 75 prosenttia nuorista luottaa suomalaisen median journalistisesti toimittamiin uutisiin, kun taas somekanavissa kerrottuun luotetaan vain vähän. Kriittisyyttäkin löytyy, mikä on äärimmäisen hyvä asia.
Erilaisia ihmisten elämään vaikuttavia – ja monimutkaisia – ilmiöitä on valtavasti: ilmastonmuutos, Ukrainan sota ja nyt jo taka-alalle siirtynyt korona ehkä päällimmäisimpinä. Kertomisen lisäksi median pitää osata selittää ja taustoittaa mittasuhteita.
Uutisten viikolla puhutaan medialukutaidosta ja erityisesti sen vaativimmasta osasta: kriittisyydestä. Pohjan on oltava kunnossa niin kotoa kuin koulustakin ennen kuin voidaan päästä lähellekään sitä.
Suomea on pidetty lukutaidon mallimaana, mutta suomalaisten lukutaitoa mitanneet tuoreimmat selvitykset ovat kylmäävää luettavaa. Koululaisten osaamiserot ovat venyneet. Heikosti lukevia on etenkin pojista aivan liian iso osa.
Tuoreen selvityksen mukaan vielä korona-aikaan isot kansainväliset uutiset olivat nuorten kiinnostuksen kärjessä.
Nyt kiinnostuksen kohteet ovat siirtyneet lähemmäs nuorten omaa elämää. Se on luonnollinen suunta ja koskee todennäköisesti muitakin kuin nuoria. Median on vastattava tähän kuten muuhunkin tiedontarpeeseen.
Lukemista oppii vain lukemalla mahdollisimman monipuolisesti, myös mediaa.