Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Halu kuolla ja eutanasia – Kärsimyksen lievitys kaikin keinoin on erittäin kannatettavaa

Lääkäri Tapio Innamaa kommentoi Hämeen Sanomien mielipidepalstalla minun ja Oikeus Arvokkaaseen kuolemaan ry:n uutisoituja sanomisia (29.1.). Niistä on voinut saada muun muassa käsityksen, että olisimme sitä mieltä, että uskonnollisuus on aina syynä eutanasian vastaisuuteen. Tätä emme kuitenkaan ole tarkoittaneet.

Uskonto on yksi syy osalla eutanasiaa vastustavista. Näkemys jonka mukaan ihminen ei saa puuttua Jumalan luomaan on toisaalta vasta-argumentti kaikelle luonnonmukaiseen kehityskulkuun puuttumiselle. Myös lääketieteelle.

Lääkäriliiton vastustus ei perustu uskonnolle. Eikä monien muidenkaan, jotka näkevät mahdollisuuden hoitaa kärsimystä aina lääketieteen keinoin. Oman kokemukseni mukaan se ei aina kuitenkaan ole mahdollista.

Eutanasia tai kuolinapu on aina potilaslähtöistä. Kysymys on aina ihmisen omasta tavasta kokea kärsimyksensä kuolemaan johtavan sairauden edessä.

Kukin voi vastustaa eutanasiaa ja perustella sen itselleen hyväksyttävällä tavalla. Se ei ole väärin. Se mikä on väärin on, että kieltää myös toisilta sen, mitä itselleen ei hyväksy. On eriäviä mielipiteitä, perustuen maailmankatsomukseen tai kokemukseen, ja minä en voi sanoa toisenlaista näkemystä vääräksi.

Saattohoidon kehittäminen ja kärsimyksen lievitys kaikin keinoin on erittäin kannatettavaa. Joillekin kuoleman odotus ja ennalta määräämättömyys tuntuu hyvältä. Elämän lopun kärsimyksissä tieto pikaisesta kaiken päättymisestä on taas toisille suuri helpotus.

Juha Hänninen

lääkäri, puheenjohtaja

Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan ry