Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Syksyllä solmitut määräaikaiset sähkösopimukset kalvavat kuluttajia, kun eroon ei pääse

Pelko pörssisähköä kohtaan on helpottanut, kun sähkön hinta on selvästi laskenut eikä sähköpulakaan enää tunnu uhkaavan. Hintakattopuheet olivat ja menivät.

Entistä useampi kuluttaja on siirtynyt pörssisähköön, sillä hintojen kohotessa vaihtoehdot olivat vähissä. Ennen oli toisin. Nytkin on jo valinnanvaraa.

On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko pörssisähkön suosio kriisiaikojen hellittäessä. Ehkä, ehkä ei. Pörssisähkössä hinta voi vaihdella rajusti. Riskiä voi tosin merkittävästi kaventaa ajoittamalla kulutustaan.

Samaan aikaan pörssisähkötuskan hellittäessä osa sähköyhtiöiden asiakkaista kipuilee kalliiksi käyneiden kiinteähintaisten ja määräaikaisten sopimusten kanssa.

Sähköyhtiöiden pitäisi helpottaa määräaikaisten sopimusten ehtoja.

Syksyllä otetusta tyyriistä määräaikaisesta sähkösopimuksesta saattaa olla hankala päästä irti. Purkaminen on mahdollista vain poikkeustapauksissa.

Jotkut sähköyhtiöt ovat tiukentaneet ehtojaan niin, että sopimussakkoa ei enää voi kuvata kohtuulliseksi eikä kaikista sopimuksista pääse irtautumaan edes sakkoa vastaan. Vaikka sähköyhtiöillä on omat taloushuolensa, tämä ei tunnu reilulta.

Lainsäädännöstä ei löydy kuluttajille valitettavasti apua määräaikaisen sopimuksen purkamiseksi eikä sopimussakkojen määräänkään.

Sopimussakko on ollut vakiintunut osa sopimusriskien hallintaa ja kohtuullisenakin eräänlainen tehoste pysyä sopimuksessa. Käytäntöä ei pitäisi hylätä poikkeuksellisen tilanteen vuoksi.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksessa kuten pörssisähköllä irtisanomisaika on asiakkaalla sentään pari viikkoa.

Sopimusloukussa olevat kuluttajat kokevat tilanteen täysin epäoikeudenmukaiseksi. Sähköyhtiö voi periä halventuneesta sähköstä puhtain omatunnoin kuluttajan kannalta ylihintaa. Kaksi sopimusvuotta on pitkä aika.

Varovainen kuluttaja on halunnut määräaikaisella ja kiinteähintaisella sopimuksella välttää isoja hinnanvaihteluita, mutta huonosti kävi, jos sopimus osui juuri väärään saumaan. Pörssisähköasiakkaat ovat kantaneet itse tietoista riskiä ja näyttävät nyt olevansa voittajien leirissä.

Sähköyhtiöiden pitäisi helpottaa määräaikaisten sopimusten ehtoja. Ei riitä, että kuiville päässeet sähköyhtiöt toteuttavat vain valtiovallan lupaaman huojennuksen. Yhtiöt ansaitsevat sähkönmyynnillä vain kohtuullisen tuoton.