Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeen Sanomat ottaa kantaa Miinanraivaus on suomalaista rauhantyötä – Raivausvaunujen luovuttaminen tositoimiin Ukrainaan on mainio ratkaisu

Sodat ovat täynnä ristiriitaisuuksia, tässä yksi: Ukrainan aseistaminen on, jos ei parasta, niin ainakin tehokkainta rauhantyötä. Valitettavasti yhä ilmeisemmäksi on käynyt, että sota voi päättyä vain sotilaalliseen ratkaisuun. Neuvottelutie on kuljettu loppuun jo ennen alkamistaan.

Torstaina päättyi odotus, joka on koskenut Suomen aika varovaisesti lupaileman Leopard 2 -taistelupanssarivaunuavun luonnetta.

Miinanraivaukseen soveltuvien ja vieläpä suomalaista innovaatiota olevien Leopard 2 -raivausvaunujen luovuttaminen tositoimiin Ukrainaan on mainio ratkaisu. Se kuin vahingossa korostaa myös sitä, että aseavulla voidaan aidosti edistää rauhaa ja vähentää ihmisuhreja.

Vetäytyneet asevoimat jättäneet maailman sotatantereille usein salakavalia miinoitteita tekemään kammottavaa tuhoa myös varsinaisten taistelutoimien päätyttyä, useiden vuosienkin päästä.

Miinanraivaus auttaa myös sodan jälkeisissä rauhantöissä, kun miinoitteet saadaan raivattua mahdollisimman tehokkaasti.

Alkuun suomalaisvaunujen on tarkoitus raivata tietä taisteleville joukoille ja myös muista maista kootuille panssarivoimille. Nyt ensimmäinen tavoite onkin saada kalusto mahdollisimman nopeasti kasaan ja koulutukseen.

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) on pärjännyt tehtävässään täydennysmiehenä kiitettävästi, mihin on antanut edellytyksiä maassa vallitseva laaja yksimielisyys Ukrainan avustamisen tarpeellisuudesta.

Jo aikaisemmilla huomattavilla aseapupäätöksillä Suomi on ollut merkittävästi tukemassa Ukrainaa. Nyt saateltiin kuitenkin maaliin symbolisesti erittäin merkittävä asia. Seuraavaksi Ukrainan on saatava muualtakin pian toivomaansa tehokasta täydennystä panssari- ja muillekin joukoilleen. Pelkät lupaukset eivät riitä!

Suomen isommat maat voivat antaa omistaan pelkästään enemmän. Tähä asti esillä olleet vaunumäärät ovat jopa kohtuuttoman pieniä.

Toisin kuin muilla Leopardeja lupailleilla mailla, Suomella on puolustettavanaan pitkä yhteinen raja sotarikollisvaltio Venäjän kanssa. Puolustusvoimille ensimmäinen tehtävä on oman maan puolustaminen kaikissa olosuhteissa.

Ei pidä erikseen korostaa, että luovutettavat raivauspanssarit ovat jo käytöstä poistettuja, kuten ei sitäkään, että ne tietysti korvataan armeijalle uudella kalustolla.

Panssarisodankäynnin ehdoton asiantuntija Pekka Toveri on arvioinut, että Venäjä on sitonut niin tiiviisti joukkonsa Ukrainaa vastaan, ettei se muodosta akuuttia sotilaallista uhkaa Suomelle. Näin sopii toivoa Nato-jäsenyyden voimaantuloa odotellessa.