Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vanhempainyhdistys: On aika tuoda painotusluokat takaisin Hämeenlinnan kouluihin – Musiikin lisäksi kuvataiteeseen ja englantiin

Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistys kannattaa vahvasti painotusluokkien palauttamista Hämeenlinnan kouluihin, kuten Ismo Savimäkikin toivoo mielipidekirjoituksessaan (HäSa 23.2.).

Olemme Ismon kanssa samaa mieltä siitä, miten hyvää nämä luokat lapsille tekisivät.

Musiikkipainotuksen lisäksi toivomme myös kuvataiteen ja englannin painotusten palauttamista, joista englanti onkin tauon jälkeen onneksi alkanut pari vuotta sitten Seminaarin koulussa.

Mielestämme on ollut virhe lakkauttaa nämä painotusluokat eri kouluissa ja nyt olisi aika tuoda ne takaisin.

Koemme, että ne tukevat positiivisesti koulunkäyntiä, lisäävät yhteisöllisyyttä koulussa ja antavat lapselle ja nuorelle mahdollisuuden löytää uusia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita.

Mahdollisuus aidosti kaikille

Ihanteellista olisi, jos eri painotuksia voitaisiin tarjota mahdollisimman monessa koulussa ja niihin olisi aidosti mahdollisuus kaikkien hakea, riippumatta missä päin kaupunkia asuu.

Painotusten palauttaminen ei juuri kustannuksia lisäisi, ennemminkin on kyse tahtotilasta niitä järjestää. Uskomme, että monipuolinen tarjonta kaupunkimme kouluissa olisi myös vetovoimatekijä, kun lapsiperheet miettivät mihin asettuvat asumaan.

Ruotsinkielinen opetus on osa kokonaisuutta

Ruotsinkielisen opetuksen jatkuminen yläkoulussa ja toisella asteella on osa tätä kokonaisuutta, mikäli kaupungilla on tahtotila pitää kiinni jo olemassa olevista perheistä ja markkinoida Hämeenlinnaa myös uusille tulijoille.

On järjetöntä kuljettaa lapsia ruotsinkielisen opetuksen perässä Tampereelle, kun nekin resurssit voitaisiin käyttää opetuksen tarjoamiseen omassa kaupungissa.

Hämeenlinnassa on jo vahva perusta ruotsin kieleen päiväkodista alakoulun kuudenteen luokkaan saakka, ja on huomionarvoista, että osa näistä lapsista tulee täysin suomenkielisistä perheistä.

Selvitystyö on onneksi jo käynnissä ruotsinkielisen opetuksen suhteen, mutta monia vuosia on valitettavasti hukattu asian tiimoilla jahkaillessa.

Muualta loistavia esimerkkejä

Muista kaupungeista (kuten Lahti tai Kaarina) on nähtävillä loistavia esimerkkejä siitä, kuinka on uskallettu lähteä pienestä liikkeelle, ja muutamassa vuodessa on saatu aikaan positiivista pöhinää ja oppilasmäärien nopeaa kasvua.

Nyt virkamiehet vetoavat siihen, että oppilaita on liian vähän yläkoulun opetusta varten. Jos opetukseen saataisiin jatkuvuutta ja järkevät käytännön järjestelyt, kiinnostuneita oppilaita olisi varmasti paljon enemmän.

Olisi yksi kaupungin vetovoimatekijöistä

Kuten aiemmin on todettu, Hämeenlinnassa mietitään koko ajan kaupungin vetovoimatekijöitä ja miten saataisiin uusia lapsiperheitä houkuteltua kaupunkiin. Laadukas perusopetus molemmilla kotimaisilla kielillä ja mahdollisuus painotusluokkiin eri puolilla kaupunkia olisivat siinä mielestämme huomionarvoisia tekijöitä ja vahvistaisivat myös Unicefin lapsiystävällinen kunta-imagoa.

Kirjoittajista Miina Huovinen on Hämeenlinnan seudun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja ja Kati Grönvall sihteeri.