Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan parantaa – Annetaan täsmätukea niin vanhemmille kuin opettajillekin

Huoli suomalaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista ja oppimisesta jaetaan laajasti. Huolipuhe olisi tärkeää muuttaa ratkaisuiksi ja keinoiksi.

Ratkaisukeskeisyys ja yhteisen ymmärryksen löytäminen on erityisen tärkeää yli puoluerajojen. Sen sijaan, että syytetään kokoomuslaista tai vasemmistolaista koulutuspolitiikkaa. Toki opetusministerit ovat tulleet viimeiset kymmenen vuotta joko kokoomuksesta tai vasemmistosta.

Huono kehitys voidaan kääntää paremmaksi. Meillä on keinoja auttaa perheitä, lapsia ja nuoria.

Kodin kasvatusvastuu on ensisijaista. Vanhemmat kasvattavat lapsensa. Yhteiskunnan on tärkeää tukea vanhempia kasvatusvastuussaan sopivasti ja oikeissa kohdissa. Perhejärjestöt kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto tekevät tärkeää työtä.

Lapsi tekemään valintoja ikätasolleen sopivasti

Lapsen on tärkeää saada tehdä valintoja ikätasolleen sopivasti, esimerkiksi näin: Pieni lapsi ei itse päätä meneekö hän päiväunille vai ei. Pienen lapsen voi antaa päättää meneekö hän päiväunille heti vai kahden minuutin päästä. Nuoren kotiintuloajoista päättää vanhempi. Sama koskee lapsen digilaitteiden käytön määrää.

Vastasyntyneestä kaksivuotiaaseen on ihmisen elämässä tärkeä kehityspsykologinen vaihe. Kun 0–2 -vuotiaan perustarpeisiin vastataan hyvin, kasvaa henkilön psyykkinen hyvinvointi loppuelämäksi.

Taloushuolet pikkulapsiperheissä voivat heikentää perheen hyvää vuorovaikutusta ja aikuisen mahdollisuuksia vastata lapsen tarpeisiin. Lapsilisän korottamista tähän vaiheeseen olisi syytä harkita.

Käytännöllinen kotipalvelu eli ruoanlaitto, siivousapu ja lastenhoito vanhempien tueksi ovat toimivia ja myös kustannustehokkaita keinoja. Niin kuin ennen vanhaan.

Koulupolun alku ratkaisee paljon

Lapsen koulunkäynti ensimmäisellä ja toisella luokalla vaikuttaa paljon siihen, miten koko koulupolku sujuu. Tieto ei ole ainoastaan looginen vaan syy-seuraussuhde on tutkittu. Ekaluokkien opettajat tekevät upeaa työtä oppilaidensa kanssa! Annetaan heille enemmän tukea.

Kouluihin tarvitaan turvallisia tolkun aikuisia olemaan läsnä kouluarjessa. Vain tutuksi tuleva henkilö on lapsen näkökulmasta turvallinen ja läsnäoleva aikuinen.

Pidetään kiinni samoista koulunkäyntiavustajista ja palkataan esimerkiksi sosionomeja kouluihin. Näin opettajat voisivat paremmin keskittyä opettamiseen ja oppilaat oppimiseen.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen kansanedustajaehdokas (kesk.) ja lastensuojelun erityisasiantuntija.