Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Kulttuuri ja taide on tärkeää hyvinvoinnille ja koko yhteiskunnalle – Taiteen kokeminen parantaa hoitotuloksia

Kulttuurin ja taiteen tukeminen on myös laaja-alaista hyvinvoinnin ja maamme talouden tukemista.

Meistä jokainen tunnistaa varmasti jonkun merkittävän kulttuurisen kokemuksen elämässään, jolloin joku teos tai tapahtuma on koskettanut elähdyttävästi sieluun asti. Kyseessä on voinut olla äänite, konsertti, laulaminen kuorossa, teatteri harrastuksena, näyttely, festivaali, satunnainen taiteen näkeminen vaikka graffitina, tanssiminen kotona, lavalla tai klubilla, käsityön tekeminen tai näkeminen, lista on loputon. Se kokemus on jäänyt mieleen ja kehoon wau-hetkenä.

Taiteiden merkitystä terveyteen on tutkittu muun muassa sairaalan hoito- ja hoivatyössä. Tulokset ovat selkeitä: taiteen kokeminen sekä tekeminen parantaa hoitotuloksia ja vähentää fysiologisia ja psyykkisiä oireita.

Laulaminen parantaa kroonisten hengityssairaiden hapenottokykyä ja elämänlaatua. Musiikin kuuntelulla voidaan kuntouttaa aivoinfarktista toipuvia.

Ilman harrastajia ja ammattilaisia meillä ei ole kulttuuria ja siksi on syytä suunnata katse valtion rahoitukseen ja vastaavasti siihen, mitä kulttuuri- ja taideala tuottaa yhteiskunnalle.

Ala on merkittävä työllistäjä

Kulttuuri kuuluu kaikille.

Taide- ja kulttuuriala on merkittävä työllistäjä. Tilastokeskuksen vuosien 2020-2022 tilastojen mukaan ala työllistää 120 000-130 000 ihmistä, noin 3% koko maan työllisistä. Välillisesti muun muassa tapahtuma-alalla noin 200 000 henkilöä.

Kasvupotentiaalia on paljon, Suomessa alan osuus BKT:sta on vain 3,1%, reilusti alle EU:n keskiarvon (4,4%). Monissa Euroopan maissa taide- ja kulttuurialan osuus on jatkuvassa kasvussa.

Alan tuottamat verotulot ovat 3,4 miljardia euroa vuosittain. Akavan Erityisalat-ammattiliiton teettämän tutkimuksen mukaan 82% vastanneista piti kulttuuripalveluita merkittävänä elinvoimatekijänä kotipaikkakunnalleen.

Lisäksi ala tuottaa lukemattomia aineettomia hyötyjä hyvinvointia tukien. Taide- ja kulttuurialan järjestöjen tavoite on nostaa alan valtion rahoitus yhteen prosenttiin valtion budjetista, ja näiden lukujen ja faktojen valossa tämä on hyvin perusteltua.

"Taiteen vapaus ja itseisarvo"

Vihreä kulttuuripoliittinen ohjelma julkaistiin helmikuussa 2023 ja sen ytimessä on "taiteen vapaus ja itseisarvo, kulttuuripalveluiden monimuotoisuus ja tasa-arvoinen saavutettavuus sekä taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan ammattilaisten toimeentulo."

Haluamme varmistaa kulttuurin- ja taiteen alan koulutusta, reilun työelämän rakenteita, kulttuurin saavutettavuutta.

Me haluamme tehdä työtä sen eteen, että kulttuurin ja taiteen keinoin voimme lisätä yhteenkuuluvuutta, yhteisöllisyyttä, empatiaa ja vuoropuhelua yli sosiaalisten ja kulttuuristen rajojen.

Samalla haluamme, että niin taiteilijoiden kuin muidenkin kulttuurialan toimijoiden toimeentuloa ja sosiaaliturvaa tulee parantaa merkittävästi ja siirtymistä toimeentulon muotojen välillä tulee sujuvoittaa.

Kulttuuri kuuluu kaikille.

Kirjoittajat ovat vihreiden kansanedustajaehdokkaita, Kuura Helanen Janakkalasta ja Riitta-Liisa Joutsenlahti Hattulasta.