Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Timo Viitanen (sd.): Kaikkien työnantajien tulisi järjestää laajat työterveyspalvelut – Kuinka moni jaksaa tehdä töitä eläkkeelle saakka?

Viimeisin eläkeuudistus tehtiin vuonna 2017, jolloin päätettiin eläkeiän asteittaisesta noususta. Eläkeiän noustessa herää kysymys, kuinka moni jaksaa tehdä nykyistä työtään vanhuuseläkkeeseen saakka.

Ammatit ja työtehtävät ovat erilaisia, mutta etenkin raskasta fyysistä työtä tekevät ja vaativissa työolosuhteissa työskentelevät pohtivat jaksamistaan.

Myös henkinen kuormitus on monissa ammateissa kova, mikä puolestaan vaikuttaa työntekijän työssä jaksamiseen jo paljon ennen eläkeikää.

Omalla kohdallani alin eläkeikä on 67 vuotta ja tavoite-eläkeikä 69 vuotta kolme kuukautta, tämä tuntuu kovalta tavoitteelta saavuttaa.

On vaikea kuvitella, että raskasta fyysistä työtä tekevät työntekijät jaksaisivat eläkkeelle ilman minkäänlaista kevennystä työntekoon.

On myös ammatteja, joissa kova fyysinen ja henkinen kunto ovat edellytys työnteolle, kuten esimerkiksi pelastushenkilöstö. Onnettomuuksien uhrien henki on kuitenkin pelastushenkilöstön työstä selviytymisen varassa.

Työntekijöiden jaksamisesta huolehdittava

On tärkeää, että työnantajat huolehtivat ihmisten jaksamisesta ja sopivasta työkuormasta. Toki on työntekijöilläkin vastuu oman työkyvyn ylläpitämisestä, mutta aina et voi vaikuttaa iän tuomiin työkykyä alentaviin sairauksiin.

Nyt tarvitaan uusia keinoja, jotka tuovat helpotusta työurien loppupäähän.

Jokaisella työntekijällä pitää olla ammatista tai työtehtävästä riippumatta mahdollisuus päästä ansaitulle vanhuuseläkkeelle.

Hyvä työterveyshuolto mahdollistaa pidemmät työurat. Valitettavasti monella työpaikalla on käytössä vain lakisääteiset työterveyspalvelut.

Tämä palvelu ei takaa työkyvyn ylläpitämistä, eikä huomioi työkyvyn alenemista riittävän aikaisin.

Kaikkien työnantajien tulisi järjestää työntekijöilleen laajat työterveyspalvelut. Lisäksi tulisi pohtia, joidenkin ammattiryhmien osalta aikaisempaa vanhuuseläkeikää. Myös työkuorman asteittainen lasku ja kevyemmät työtehtävät tulisi huomioida, jos tavoitellaan asetettua eläkeikää.Kaikki tämä aiheuttaa kustannuksia, mutta hyvällä yhteistyöllä kaikki voittaa.

Timo Viitanen

kansanedustajaehdokas (sd.)

Hämeenlinna