Julkisen talouden tasapainotus on tärkeä tavoite. Siksi onkin harmi, että sen varjolla esitetään toinen toistaan tuhoisampia ja epärealistisempia leikkaushaaveita.
Valtiovarainministeriö esitti vastikään oman ehdotelmansa tasapainotustoimenpiteiksi. Vaalien alla julkaistua listaa luetaan herkästi suosituksena. Ministeriössä on leikkausvimman vallassa laitettu laput silmille, ja alettu yliviivailla tuloja ja menoja excel-johtamisen hengessä.
Leikkauksia tarjotaan muun muassa koulutukseen, soteen, sosiaaliturvaan, eläkkeisiin, luonnonsuojeluun ja lapsiperheiden toimeentuloon. Korkeakouluihin lobataan lukukausimaksuja ja opintotuki ehdotetaan jopa poistettavaksi kokonaan. Lista on käsittämätön ehdotus hyvinvointivaltion romuttamiseksi.
Tasapainotustarve on miljardiluokkaa
On selvää, että talouden tasapainotustarve on miljardiluokkaa. Tasapainottamisen tavat tulee kuitenkin valita harkiten ja järkevästi, eikä laput silmillä sieltä täältä leikaten ja kurjistaen.
Vasemmistoliiton taloudellisesti ja inhimillisesti kestävä tasapainotusresepti perustuu neljään peruspilariin: koulutus- ja sotepanostuksiin, oikeudenmukaiseen veropolitiikkaan, tarvittaviin menosopeutuksiin sekä työllisyyden, tuottavuuden ja palkkakehityksen parantamiseen.
Poliitikkojen tulee uskaltaa sanoa suoraan, että tarvitsemme suuriin omistuksiin ja pääomiin kohdistuvia kipeitä päätöksiä. Suomen veroaste on laskenut koko 2000-luvun, ja ilman uusia veropäätöksiä se jatkaa edelleen laskuaan. Jos veroasteemme olisi edelleen vuoden 2016 tasolla, niin valtio ei velkaantuisi juuri ollenkaan.
Meidän on kiristettävä pääomien ja isojen varallisuuksien verotusta.
Lisäksi meidän on korjattava tehottomuuteen kannustava osinkoverojärjestelmä, leikattava rikkaita suosivat verovähennykset ja estettävä haitallinen verovälttely.
Rikkaiden vapaamatkustuksen loputtava
Suomella ei ole enää varaa rikkaiden vapaamatkustukseen. Menosäästöjä löytyy muun muassa monista haitallisiksi todetuista yritystuista.
Työllisyyttä tuetaan parhaiten panostamalla koulutukseen ja tukemalla ihmisten terveyttä. Vasemmisto ehdottaa oppimisen tuen kokonaisuudistusta, 200 miljoonan lisäpanostusta koulutukseen ja sote-palveluiden resurssivajeen paikkaamista.
Talouden tasapainottamisen keinot ovat arvovalintoja. Talouden kestävyys ei saa tarkoittaa laput silmillä leikkaamista ja ihmisten kyykyttämistä. Suomi tarvitsee reilua ja kestävää tasapainotusta, jotta hyvinvointivaltiomme voidaan turvata!
Aapo Reima
kansanedustajaehdokas (vas.)
Hämeenlinna