Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | VR vastaa Tampereella kaksi tuntia junaa odottaneelle: Lisäämme Hämeenlinnassa pysähtyviä junavuoroja

Kari Toikka kysyy mielipidekirjoituksessaan (HäSa 6.3.), mikseivät useammat Tampereen kautta Helsinkiin kulkevat junat pysähdy myös Hämeenlinnassa.

VR on lisännyt ja lisää tämän vuoden aikana useita uusia Hämeenlinnassa pysähtyviä markkinaehtoisia junavuoroja.

Markkinaehtoiset junavuorot rahoitetaan lipputuloilla ja niiden aikataulujen ja pysähtymisten perusteena ovat toteutuneet ja ennustetut matkamäärät.

Näiden vuorojen lisäksi osa reitillä kulkevista junavuoroista on valtion kustantamaa ostoliikennettä, jonka rahoittamiseen lipputulot eivät riitä.

Joulukuussa 2022 lisäsimme uuden markkinaehtoisen vuoron Helsingistä Hämeenlinnaan kello 10.03. Vuoro kulkee neljänä päivänä viikossa ja kesäkuusta 2023 lähtien päivittäin.

Kolme uutta vuoroa Tampereen ja Hämeenlinnan välille

Lisäämme 26.3.2023 alkaen kolme uutta markkinaehtoista junavuoroa Tampereen ja Hämeenlinnan välille.

Yksi yhteyksistä kulkee kysytyimpinä päivinä eli perjantaisin ja sunnuntaisin kello 21 Tampereelta Helsinkiin. Toiset kaksi vuoroa Helsingistä Hämeenlinnaan kulkevat kello 12.03 lauantaisin ja kello 21.03 sunnuntaisin.

Jokaisena viikonpäivänä kello 21 ja 22 Tampereelta Helsinkiin lähtevät kaukoliikenteen junat ovat myös markkinaehtoisia junavuoroja, joiden palvelualue ulottuu pitkälle pohjoiseen – siksi lisäpysähdyksen aiheuttama hidastus vähentäisi junan matkustajia enemmän kuin niitä saataisiin lisää pysähdyksen myötä.

Matka-aika on matkustajalle olennainen valintaperuste

Matka-aika on asiakasdatamme perusteella erittäin olennainen tekijä, kun matkustaja valitsee, millä kulkumuodolla matkansa tekee. Pysähdykset ovat siksi ratkaisevassa roolissa markkinaehtoisten junavuorojen houkuttelevuudessa.

Tampereelta pääsee Hämeenlinnaan joka viikonpäivä iltaisin myös R-junilla kello 20.35, 22.35 ja 23.35. Jokainen näistä kolmesta junavuorosta on valtion maksamaa ostoliikennettä, joiden liikennöinti ei olisi kannattavaa pelkillä lipputuloilla.

Kirjoittaja on VR:n suunnittelujohtaja.