Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeen Sanomat tuomitsee Väkivaltaa ei pidä perustella sanallakaan – Mitä HPK aikoo tehdä, jotta joukkotappelut eivät toistu?

Hämeenlinnan Pallokerhon ja Rovaniemen Kiekon juniorijoukkueiden viime lauantainen joukkotappelu menee Suomen jääkiekkoliiton kurinpitokäsittelyyn. Vakavat seuraamukset voivat olla perusteltuja.

Ottelun lopun tapahtumista seurasi iso määrä jäähyjä, mutta sillä ei ole enää paljonkaan merkitystä, mikä rike vihellettiin ja mitä ei. Sekavien tapahtumien kertaaminen, "syyllisten" ja selitysten hakeminen eivät saa viedä huomiota pääasiasta: väkivalta jääkiekossa on jyrkästi väärin. Vammoja sattuu muutenkin ihan riittävästi, myös tahattomien vahinkojen seurauksena.

Kun kysymyksessä ovat niinkin nuoret kuin U16-sarjan juniorit, on vastuu väkivallan ennaltaehkäisyssä korostetusti valmentajilla ja kaikilla ottelutapahtumiin ja jääkiekkotoimintaan osallistuvilla aikuisilla, myös vanhemmilla. Toki tuon ikäiset ovat myös jo itse rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään.

Tuomaritoiminnan selän taakse meneminen on vastuun pakoilua, kuten myös se, ettei vaarallista tappelua menty estämään riittävällä tavalla.

Valmentajankin on pystyttävä enempään kuin "huutelemaan, että tulkaa pois".

Hämeen Sanomien (13.3.) haastattelema HPK:n valmentaja kuvailee, että "se vähän räjähti siinä lopussa" ja "ymmärrän pelaajia hyvin tässä tilanteessa ja luulen tietäväni, mikä siihen johti".

Oliko ihan pakko vähätellä – jälleen kerran – tavalla, joka pitää sisällään ymmärryksen siemenen koko tilanteelle. Väkivallan ymmärtämisestä on vaarallisen lyhyt matka sen hyväksymiseen.

Häirintätapauksissa on esitetty tässäkin kaupungissa kommentteja, joissa on annettu rivien välissä jopa lupa asiattomuuksille. Tämä on melkein samaa sarjaa.

Jos valmentaja "luulee tietävänsä", mikä joukkotappeluun johti, niin silloin olisi sen estämiseksikin pitänyt olla jotakin tehtävissä.

Tilanteet tulevat ja menevät jääkiekko-ottelussa nopeasti, mutta ottelun loppuvihellyksen jälkeen valmentajankin on pystyttävä enempään kuin "huutelemaan, että tulkaa pois".

Väkivaltaan tarttumista ei voi ikinä puolella sanallakaan perustella ilman että eettisiltä periaatteilta putoaa pohja pois, myös Suomen jääkiekkoliiton hienosti ylös kirjaamilta. "...väkivaltaisia tai laittomia keinoja ei hyväksytä."

Periaatteilla ei ole mitään väliä, jos ei yritetäkään toimia aidosti ja päätyyn saakka niiden mukaisesti.

HPK-juniorijääkiekon toiminnanjohtajan mukaan "vastaavanlainen käytös ei kuulu seuran arvoihin". Sehän ei voi olla uutinen. Ei tietenkään kuulu.

Mitä HPK ja omalla tahollaan myös rovaniemeläinen RoKi aikoo tehdä, jotta arvot ja periaatteet toteutuisivat käytännössä?