Parikymmentä vuotta sitten puolustusvoimissa tehtiin suunnitelmia T-72M1 -taistelupanssarivaununsuorituskyvyn parantamisesta tai korvaamisesta. Samalla väännettiin kättä koko taistelupanssarivaunujen tarpeellisuudesta taistelukentällä tulevaisuuden sodissa.
Taistelupanssarivaunun valinnassa asiantuntijat saivat testata rauhassa, modernisoidaanko T-72M1-vaunuja vai hankitaanko käytettyjä Leopard 2A4 -vaunuja.
Taistelupanssarivaunuksi valittiin Leopard 2A4. Ei sen takia, että sen arvioitiin olevan parempi kuin modernisoitu T-72M1-vaunu. Leopardilla nähtiin olevan potentiaalia pidempään tulevaisuuteen.
Leopard A4:t oli mahdollista modernisoida ja silloin niiden suorituskyky olisi selvästi modernisoitua T-72M1:stä parempi. Lisäksi Leopard oli länsimainen vaunu.
Sodan ajan panssariprikaateista jouduttiin luopumaan
Taistelupanssarivaunuista ei onneksi luovuttu. Hintana oli luopuminen sodan ajan panssariprikaateista ja siirtyminen mekanisoituihin taisteluosastoihin. Se oli parempi vaihtoehto kuin taisteluvaunuista luopuminen – suorituskyky hyökkäyskyvyn osalta kuitenkin laski huomattavasti.
Nyt kun Ukrainan sodassa on nähty tarvitsevan ratkaiseviin hyökkäyksiin kykeneviä panssaroituja prikaateja, suomalaisten panssariprikaatien lakkauttaminen oli virhe.
Leopard 2A4 -vaunujen modernisointi ei ole tullut ajankohtaiseksi, koska osattiin tarttua mahdollisuuteen hankkia Hollannin myyntiin laittamat Leopard 2A6 -vaunut. Taistelupanssarivaunujen määrä tuplaantui ja Hollannin Leopard-vaunut kuuluvat edelleen parhaimpiin taistelupanssarivaunuihin.
Panssarijoukkojen suorituskyky paranisi huomattavasti.
Suomen turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut Venäjän hyökkäyksen ja Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen. Sotilaallinen liittoutumattomuus on jäänyt lopullisesti taakse.
Jatkossa turvallisuuspoliittiset päätökset tehdään puolustuksen osalta Nato-jäsenyyden tukemana. Suomen puolustaminen on jatkossakin toteutettava suomalaisten toimesta. Nyt Naton ja Suomen tavoitteena on estää Venäjää saavuttamasta hyötyä laittoman hyökkäyksen avulla.
Ukraina tarvitsee taistelupanssarivaunuja vallatakseen alueitaan takaisin
Ukraina tarvitsee hyökkäykseen soveltuvia aseita. Panssarijoukot sopivat oikein käytettynä parhaiten hyökkäystaisteluun. Ukraina haluaa varustaa panssariprikaateja, joiden käytöllä uskotaan saatavan ratkaisuja mene tietyn alueen takaisin valtaamiseksi.
Panssariprikaatien rungoiksi tarvitaan länsimaisia taistelupanssarivaunuja. Länsi-Euroopalta Ukraina odottaa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja, joita löytyy monesta maasta, myös Suomesta.
Suomi on luvannut osallistua Leopard-kaluston kokoamiseen. Tätä kirjoitettaessa on ilmoitettu kolmen Leopard-raivausvaunua lähettämisestä Ukrainaan. Raivauspanssarivaunut kuuluvat kalustoon, jota tarvitaan taistelukykyistä panssarijoukkoa muodostettaessa.
Virkavastuulla olevat miettivät, mitä ja paljonko kalustoa voidaan Ukrainalle antaa vaarantamatta liiaksi Suomen puolustusta.
Luovutetaan Ukrainalle 10 LeopardA6:ta
Itse olisin valmis harkitsemaan 10 Leopard 2A6:n luovuttamista, jos saadaan aikaiseksi toimiva panssariprikaati Ukrainalle. Tiedän, että jokaisen Leopard 2A6:n luovuttaminen laskee puolustusvoimien suorituskykyä – 10 jo merkittävästi.
Tämä vaje pitää jollakin korvata. Yksi vaihtoehto voisi olla modernisoida kaikki Leopard 2A4:t A7-tasolle. Hintalappu olisi noin 300 miljoonaa.
Modernisointi voitaisiin tehdä todennäköisesti 5–6 vuoden aikana. Se voisi olla mahdollista tehdä jopa Suomessa.
Panssarijoukkojen suorituskyky paranisi huomattavasti. Erityisesti, jos saataisiin palautettua edes yksi sodan ajan panssariprikaati.
Toisaalta venäläisten tappiot Ukrainassa laskevat Venäjän armeijan suorituskykyä. Mitä enemmän tappioita, sen kauemmin Venäjän armeijan suorituskyvyn palauttaminen tulee kestämään.
Vuoden aikana venäläisten kärsimät tappiot vaativat sodan päättymisen jälkeen vähintään 5 vuotta aikaa edes osittaisen suorituskyvyn palauttamiseksi, pakotteiden takia todennäköisesti paljon kauemmin. Se mitä luovutetaan Ukrainan tueksi, palvelee myös Suomen turvallisuutta, jos Ukrainalle annettu aseapu saadaan korvattua 5–10 vuoden kuluessa.
Suomen turvallisuutta parantaa parhaiten, kun estetään Venäjää voittamasta sotaa ja saavuttamasta sodalla tavoitteitaan.
Kirjoittaja on Panssari-lehden hämeenlinnalainen päätoimittaja.
Kirjoitus on aikaisemmin julkaistu vuoden 2023 ensimmäisessä Panssari-lehdessä, joka on Panssarikilta ry:n julkaisema panssarijoukkojen ammatti- ja perinnejulkaisu.