Mitä hallitusohjelmaan kirjataan raiteista, on tulevan kauden suurin Kanta-Hämettä koskeva kohtalonkysymys. Raidehankkeet on palautettava kestäville raiteille: nykyiseen päärataan vauhtia, ja haudataan metsärata ja itärata!
Suomessa valmistellaan parhaillaan hankeyhtiöiden suojissa miljardien raidehankkeita, joilta puuttuvat kestävät perusteet. Suunnittelun on annettu jatkua, eikä SDP-vetoinen hallitus ole pysäyttänyt vauhtia, vaikka taloudellinen pohja ei kanna ja yksin suunnitteluun tuhlataan kymmeniä miljoonia.
Viimeisin vahva puheenvuoro on valtiovarainministeriön ”säästölista”, eli julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus, jossa todetaan suorasanaisesti, että mikään kolmesta suuresta hankeyhtiöiden ratahankkeesta ei ole taloudellisesti kannattava pitkälläkään aikavälillä, minkä lisäksi hankkeiden ilmastovaikutukset erityisesti rakentamisvaiheessa ovat kielteiset.
Valtiovarainministeriö suosittaa suurten ratahankkeiden suunnittelun keskeyttämistä ja hankeyhtiöiden purkamista, mikä toisi välittömästi 230 miljoonan euron kertaluontoisen säästön julkiseen talouteen ja ”lisäksi vältettäisiin hankkeiden rakentamisesta ja ylläpidosta aiheutuvat merkittävät julkiset kustannukset, arviolta noin 12 miljardia euroa”.
”Niukkojen resurssien aikana määrärahat tulisi kohdentaa tuottavampiin kohteisiin”, rahakirstunvartija linjaa.
Ei kannata olla vauhtisokea
Vaikka olisi luonnoltaan uudistusmyönteinen, suuruudenhullu ja vauhtisokea ei kannata olla. Nyt on oikea aika velkaantuneen valtion tarkkaan miettiä, mitkä hankkeet palvelevat koko Suomea ja tuovat talouteen kipeästi kaivattua kasvua.
Läpi kauniin hämäläisen kansallismaiseman pyyhkäisevä suurnopeusrata olisi Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduille aluetaloudellinen katastrofi. Se vaikuttaisi kielteisesti työssäkäyntiin, asuntojen hintoihin, elinkeinoihin ja tulevaisuudenuskoon.
Jo pelkkä radan uhka langettaa epävarmuutta ja syö uskoa huomiseen, ja siksi tulevan hallituksen tulisi pysäyttää suunnitelmat niin kertakaikkiaan, että niihin ei enää palata.
Isot kielteiset ilmasto- ja luontovaikutukset
Raidehankkeet nähdään usein ilmastoystävällisinä tekoina, mutta uuden raidekäytävän avaamisella olisi isot kielteiset ilmasto- ja luontovaikutukset. Laskennallinen takaisinmaksuaika pendelöinnillä saatavilla päästövähennyksillä on uusissa raidehankkeissa hyvin pitkä, jopa satoja vuosia.
Uuden hallituksen tulee palauttaa raidevalmistelu raiteilleen ja edistää tehokkaita hankkeita. Akuutein on nykyisen pääradan kunnostaminen ja nopeuttaminen. Se hyödyttää koko maata, on kustannustehokas, etenee nopeasti ja voi myös saada EU-rahoitusta.
Tarvitaan pääradan peruskorjaus ja lisäraiteet nykyiseen ratakäytävään välille Helsinki–Riihimäki–Tampere. Päärata on maamme ylivoimaisesti tärkein ratayhteys, joka palvelee koko maata. Rahaa on riittänyt kaikkeen, mutta päärata on saanut odottaa – miksi?
Lentorataa Hämeestäkin maailmalle
Uusista yhteyksistä varteenotettavin on tehokkaan lentokenttäyhteyden tuova Lentorata, joka yhdistyy nykyiseen päärataan. Se nopeuttaisi myös matka-aikaa Hämeestä lentokentälle ja maailmalle.
Pendelöinti on osa todella monen hämäläisen jokapäiväistä arkea. Etätöiden yleistymisen myötä matkustamisen tarve on toisaalta myös vähentynyt ja kohtuullistunut. Ihmiset voivat elää yhä paremmin omannäköistään arkea Kanta-Hämeessä. Voimme kasvattaa alueen vetovoimaa, kunhan saavutettavuus säilyy hyvänä ja junat pysähtyvät täällä jatkossakin.
Uusien ratojen sijaan huomiota pitäisi kiinnittää matkustamisen laatuun: ehkäistä vuorojen peruuntumista ja junien myöhästymisiä ja edistää sujuvia matkaketjuja ja toimivia nettiyhteyksiä, jotta matka-ajan voi hyödyntää osana työpäivää.
Häme tarvitsee vahvaa edunvalvontaa. Tulevat eduskuntavaalit ovat meille ratkaisevat.
Kirjoittaja on hämäläinen kansanedustaja ja eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja (kok.).