Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeen Sanomat ottaa kantaa: Härskiä meininkiä sähköyhtiöltä

Sähkön hinnasta on keskusteltu koko talvi.

Mikä on kohtuullinen kilowattitunnin hinta? Mistä sähkön hinta muodostuu? Miksi hinnat ovat nousussa ja laskevatko ne koskaan? Miten voi järkevästi säästää sähköä?

Vaikka keskustelu on ollut runsasta ja sähköyhtiöiden toimia katsottu suurennuslasilla, ei se ole vaikuttanut sähköyhtiöiden toimintaan.

Hämeen Sanomat uutisoi torstaina, että Vattenfall tarjoaa nyt sopimuksettomille asiakkailleen noin 50 sentin kilowattihintaa. Näitä tarjouksia on lähetetty ainakin iäkkäille ihmisille. Tarjous astuu automaattisesti voimaan, kun edellinen sopimus päättyy. Ja kun asiakas yrittää soittaa Vattenfallille, sieltä ilmoitetaan, että puhelinpalvelu on ruuhkautunut. Turha edes yrittää.

Vastuullisuutta toivoisi sähköyhtiöiltä.

Kun pörssisähkön hinta kieppuu moninkertaisesti edullisemmissa kilowattituntihinnoissa, tuntuu Vattenfallin tarjous kalliilta ja härsiltäkin. Etenkin, kun sähkön tukkuhinta on kieppunut 8-10 sentin kilowattihinnoissa ja energiapalveluyhtiö Väre laski juuri, että Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori laskee verollista pörssisähkön hintaa viisi senttiä kilowattitunnilta.

Mihin on unohtunut sähköyhtiöiden vastuu? Meillä on edelleen suuri joukko kansalaisia, joille ei ole mahdollista kikkailla pörssisähhköhinnoilla ja pestä pyykkiä yöllä kello kahden aikaan.

Meillä on myös paljon kotona asuvia ikäihmisiä, jotka eivät osaa vertailla hintoja tai heillä ei ole siihen mahdollisuutta. Ei ole esimerkiksi läheisiä auttamassa tai valvomassa jokaisen sopimuksen laadintaa.

Tietenkin tässä asiassa pätevät markkinatalouden lait. Ei ole hölmö se, joka pyytää vaan se, joka maksaa. Jotain vastuullisuutta näinä aikoina kuitenkin sähköyhtiöiltä toivoisi.

Sähköyhtiöt nostivat syksyllä hintojaan varsin ravakasti, mutta alaspäin hinnat ovat tulleet varsin maltillisesti.

Meillä on myös Energiavirasto, joka valvoo ja edistää energiamarkkinoita. Näyttää kuitenkin siltä, että virastokin on varsin hiljaa ja sähköyhtiöt voivat puuhata juuri sitä, mitä heitä huvittaa.

Toki kuluttaja saa virastosta apua ja sähköneuvontaa. Se on selvää, että kesäksi hinnat laskevat ja syksyllä taas tuppaavat nousemaan.

Ensi syksyn hintoihin vaikuttaa paljon se, mihin maakaasun hinta asettuu. Se nimittäin heijastuu yhteisen sähkömarkkinan vuoksi myös suomalaisiin hintoihin, vaikka kaasua emme juuri käytäkään. Jälleen on kuluttaja ymmällään. Mikä sopimus olisi nyt hyvä ja kannattava? Todennäköisesti ei ainakaan se, jota sähköyhtiö kiihkeimmin suoraan sinulle markkinoi.