Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20.3.2023 Jäteöljy on arvokas raaka-aine eikä käy luvattomasti poltettavaksi

Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle tonnikaupalla vuosittain. Osa tästä jäteöljystä päätyy mitä ilmeisimmin ympäristöön tai laittomasti poltettavaksi.

Ilmiö on vain vahvistunut, kun energia on viime aikoina kallistunut. Jäteöljyä päätyy kierrätykseen vähemmän kuin aiemmin.

Ympäristöministeriö pelkää aiheellisesti, että energiakriisi on saanut Suomessa aikaan pimeät öljymarkkinat. Somekanavilla on ostotarjouksia jäteöljystä ja kaupan jäteöljyn polttamiseen sopivia polttimia.

On yksiselitteisesti laitonta polttaa jäteöljyä ilman ympäristölupaa, saati kaataa tai jättää sitä ympäristöön tai päästää viemäriin.

Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä kuten autojen, traktoreiden ja koneiden käytettyjä voiteluöljyjä jää aivan liikaa laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle.

Yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan miljoona litraa pinta- tai pohjavettä.

Jäteöljyä saattaa lojua yritysten tai kotitalouksien varastoissa.

Aivan kaikkea jäteöljyä ei voi kierrättää. Forssalle koitui viime vuosikymmenellä paljon harmia, kun kokeellinen jätteenkäsittelylaitos jätti jälkeensä lukuisat pilssiöljyjätekonttinsa.

Pahimmillaan jäteöljyä päätyy ympäristöön tai laittomasti poltettavaksi, jolloin ilmaan ja ympäristöön pääsee haitallisia aineita ja pienhiukkasia.

Ympäristöön valuvana jäteöljy on suuri riski. Yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan ison alueen maaperää ja peräti miljoona litraa pinta- tai pohjavettä.

Jäteöljy on arvokas raaka-aine, sillä öljyä voi kierrättää yhä uudelleen voiteluaineiksi.

Jäteöljyn keräys on yleensä hyvällä mallilla kaupunkiseuduilla. Kierrätyksessä avainasemassa ovat maatilat, korjaamot ja pienteollisuus, jotka vaihtavat paljon öljyjä traktoreihin, autoihin ja moniin koneisiin.

Kotitaloudet voivat toimittaa jäteöljynsä vaarallisen jätteen vastaanottopisteisiin. Isommille yrityksille on myös jäteöljyn noutopalvelua.

Yhteiskunnallisena tavoitteena ja velvollisuutena on saada mahdollisimman suuri osa jäteöljystä kierrätettäväksi, jolloin siitä voidaan valmistaa jälleen uutta voiteluöljyä ja raakaöljyn tarve vähenee.

Voiteluöljyn valmistus raakaöljystä aiheuttaa itse asiassa enemmän päästöjä kuin voiteluöljyn valmistus puhdistetusta jäteöljystä.

Jäteöljyn kierrätys säästää merkittävästi uusiutumattomia luonnonvaroja ja vähentää päästöjä ja ympäristöhaittoja.