Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Helena Lehkonen (kok.): Liikkumattomuudesta pitää puhua enemmän – Lisää liikunnan iloa kaikille!

Jari Kupila nosti Hämeen Sanomissa (11.3.) esille ihmetyksen, miksi liikunta ja urheilu eivät ole nousseet vaaliteemoiksi.

Liikkumattomuus on iso yhteiskunnallinen ongelma, joten siitä olisi syytä puhua myös eduskuntavaalikentillä.

Kupila syyttää keskustelun ohuudesta liikunnan toimijoita ja ennen kaikkea "heidän kyvyttömyyttään sanoittaa urheilunja liikunnan merkitys uskottavilla ja kestävillä perusteilla".

Tarvittaisiin myös selkeää erottelua, koska puhumme kansanterveyden kannalta merkityksellisestä liikunnasta ja koska huippu-urheilusta, jossa kyse on vain pienen osan urheilijoita usein ammattimaisesta toiminnasta.

Huippu-urheilun ympärillä toimii iso koneisto ja se on oikeastaan verrattavissa liiketoimintaan.

Olen pohtinut, pitäisikö huippu-urheilun rahoitus miettiä kokonaan uudelleen ja tavoitella vähittäistä irrottautumista valtion tuesta. Odottaisin, että huippu-urheilun koneistosta löytyisi kyvykkyyttä rahoituksen hankintaan.

Harrasteliikunta on yhteiskunnallisesti merkittävää

Kun keskustelun kohteena on harrasteurheilu, ollaan enemmän yhteiskunnallisesti merkittävän asian äärellä. Pääasiassa liikuntaseurojen pyörittämän harrastustoiminnan keskeiset yhteistyötahot ovat kunta sekä toiminnasta maksavat vanhemmat. Jotkut lajiliitot tukevat seurojen toimintaa. Hyvä niin, sillä laadukas harrastustoiminta mahdollistaa huippujen synnyn.

Suurin osa lapsista ja nuorista harrastaa kuitenkin liikuntaa vain liikunnan ilosta. Tätä iloa pitäisi olla enemmän tarjolla. Harrastus ihan lähellä -malli ja Liikkuva koulu -hanke, ovat esimerkkejä kaikille mahdollisesta liikunnasta. Sama koskee arkiliikuntaa.

Teiden ja puistojen kunnossapito, ulkoliikuntapaikkojen ylläpitäminen, sallivuus tehdä ja toimia kaupungin alueella ovat asioita, joilla voimme edistää tätä kaikille saavutettavaa peruskuntoa ylläpitävää toimintaa.

Resurssit tulisi suunnata laadukkaan, liikunnan iloa ylläpitävän harrasteliikunnan ja arkiliikunnan toimintojen ylläpitämiseksi.

Se on myös ainoa kestävä tie vähentää liikkumattomuudesta aiheutuvia kustannuksia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Huippujakin saattaisi syntyä enemmän, kun pidetään liikunnan ilo keskiössä.

Helena Lehkonen

kansanedustajaehdokas (kok.)

kasvatustieteen tohtori, liikunta-alan yrittäjä

Hämeenlinna