Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Missä ovat HPK:n arvot? – Eroon hämeenlinnalaisen juniorijääkiekon rakenteellisesta korruptiosta ja hyvä veli -järjestelmästä: Räikeimpänä esimerkkinä ovat joukkueiden kartoitustilaisuudet

Nuoren itsetunnon ja liikunnallisuuden kannalta keskeisenä tekijöinä voidaan tutkimusten mukaan pitää arvostavaa ja tasapuolista kohtelua, oikeudenmukaisuutta, syrjimättömyyttä sekä rakentavaa palautetta.

HPK:n juniorijääkiekon yhdeksi ongelmaksi on noussut sen kykenemättömyys tuottaa liigatason pelaajia (HäSa 19.3.). Tämä ei toisaalta ole jääkiekkoa harrastavien lasten ja nuorten ongelma. Nuorten ongelmaksi nousee seuran tarjoama näköalattomuus tulevaisuuden suhteen ja pelaajapolun umpiperät.

Pelaajapolun alkutaipaleella harrastajamäärät ovat suuret, mutta määrä vähenee voimakkaasti U13-ikäryhmästä alkaen.

Yksi mahdollinen syy on käytännössä suljettujen joukkueiden muodostaminen ja muiden kuin kärkijoukkueiden näivettäminen viemästä seuran resursseja. Näihin suljettuihin joukkueisiin ei ole enää käytännössä mahdollista nousta U15-ikäluokan jälkeen.

Kartoitustilaisuudet räikeimpiä esimerkkejä

Räikeimpänä esimerkkinä ovat U16SM- ja U18SM-joukkueiden kartoitustilaisuudet.

Kolmen päivän tilaisuuksiin osallistuu useita kymmeniä nuoria Hämeenlinnan alueelta ja lähikaupungeista. Tilaisuuksien läpivientiin on kuulunut alkuohjeistus, peli ja palaute päivittäin.

Pelaajien saaman palautteen laatu on ollut minkä tahansa mitta-asteikon mukaan erittäin huonolla, ellei hylätyllä, tasolla.

Palautetilaisuudessa pelaajille on kerrottu, ketkä jatkavat seuraavan päivän kokoonpanoissa. Minkäänlaista henkilökohtaista palautetta vahvuuksista ja kehittymistarpeista ei ole annettu.

Lisäksi joukkueen valinnan tekevät pääsääntöisesti ikäluokan "suljetun" joukkueen valmentajat, joiden voisi jopa katsoa osaltaan olevan jäävejä päätöksen tekoon.

HPK:n arvojen tulisi näkyä

HPK:n arvoihin kuuluvien rehellisyyden, avoimuuden ja oikeudenmukaisuuden tulisi näkyä selkeämmin kartoitustapahtumissa.

Yksi vaihtoehto olisi muodostaa riittävän laaja asiantuntijoista muodostuva arviointiryhmä, joka kykenisi arvioimaan kartoitustapahtumiin osallistuvien pelaajien taidot anonyymisti arvotun pelaajanumeron perusteella ja antaisivat kirjallisen palautteen pelaajille.

Tämän laadullisemman arvioinnin perusteella kyettäisiin joukkueet muodostamaan ilman etukäteen tehtyä tuttujen nuorten suosimista ja tärkeimpänä luomaan nuorelle käsitys siitä, mitä taitoja hänen tulisi kehittää ja mitkä jo ovat hänen vahvuuksiaan.

Lisäksi pelaajapolun jatkomahdollisuudet tulisi selkeästi valmistella ja kertoa jokaiselle U14-ikäluokasta eteenpäin. Kausi päättyy maaliskuun lopussa, mutta ensi kauden mahdollisuudet harrastaa jääkiekkoa HPK:ssa eivät ole nuorille selvät.

Avoimuus, rehellisyys ja oikeudenmukaisuus

Kirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti nimimerkillä asianomaisten suojelemiseksi.