Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Peter Petro (Liike Nyt): Ongelma on räjähtänyt kouluissa käsiin! – Sähkösavukkeiden mansikantuoksuinen höyrypilvi on saatava haihtumaan

Tämän lukuvuoden aikana nopeasti ja salakavalasti Suomen nuorison päälle lipunut mansikan tuoksuinen höyrypilvi on saatava haihtumaan.

Nikotiiniton, kertakäyttöinen, mansikalta tuoksuva, värikässähkösavuke eli vape (nimi tulee sanasta vaporizer = höyrystin) voi kuulostaa varsin vaarattomalta, mutta todellisuus kaikkine lieveilmiöineen kertoo toista.

Vape on tupakkateollisuuden nuorille lanseeraama uusi tuote, sillä tupakkateollisuuden jatkuvuus on vaarassa tupakoivien nuorten vähentyessä.

Nikotiinittoman vapen käyttö laskee kynnystä siirtyä muihin hengitettäviin tuotteisiin. Siirtyminen nikotiinia sisältäviin vapeihin on helppoa, kun kurkku ja keuhkot ovat tottuneet jo nikotiinittomaan höyryyn.

Nikotiini ja sen vieroitusoireet vaikuttavat nuoriin samalla tavalla kuin aikuisiin. Trendikkäästä vapesta onkin tullut monien nuorien osalta päivittäinen pahe, josta ei päästä eroon.

Höyrysydämet ovat vaihtuneet pääkalloihin

Viime syksynä netin täyttäneet höyrysydämet ovat vaihtuneet pääkalloihin. Temppukuvien tilalle ovat tulleet kuvat nuorista hengityskoneissa sekä kuvat sähkötupakassa käytettävän kovettuneen öljyn runtelemista keuhkoista.

Syksyn aikana Yhdysvalloissa tuhansia alle 20-vuotiaita nuoria päätyi hengityskoneeseen happisaturaation romahdettua lähelle 30:tä. Tietoa tästä aluksi koronan jälkioireeksi epäillystä epidemiasta on melko vähän.

Vapebisneksen myötä kouluissa on nyt nuoria, joiden viikkoansiot ovat 500–1 000 euroa.

Yhdistävä tekijä on ollut kuitenkin se, että kaikki oireita saaneet ovat käyttäneet sähkötupakkaa. Näyttää siltä, että kyseessä on nimenomaan makunesteiden kemikaalialtistuksesta johtuva reaktio keuhkoissa, jonka tarkkaa syytä ei vielä tiedetä.

Lähes jokaisessa ala- ja yläkoulussa

Vapen käyttöä esiintyy Suomessa lähes jokaisessa ala- ja yläkoulussa. Ongelma on käytön ja myynnin suhteen räjähtänyt käsiin.

Nuoret käyvät vessoissa porukalla, käynnin jälkeen siellä ei haise kakka vaan vesimeloni, mango tai mansikka. Vapeista on tullut kännyköiden lisäksi useissa kouluissa yksi opettajia perustyön lisäksi eniten työllistävä, päivittäinen haittatekijä.

Vapen suurin kauppapaikka on Snapchat. Vapen tilaaminen netistä on helppoa. Suomenkielisiltä verkkosivuilta voi tilata vapen heti 14-vuotiaana verkkopankkitunnukset saatuaan tai sitten voi käyttää kaupasta tai kioskista käteisellä ostetulla maksukorttia.

Nuorten viikkoansiot 500–1 000 euroa

Vapen hinta on netissä noin 10 euroa. Jälleenmyytävät vapet maksavat 20–40 euroa. Tällaisia rahoja ei kaikilla nuorilla ole. Velaksi myynti sekä siihen liittyvät kiristykset, pahoinpitelyt, uhkailut, rahan katoamiset kotoa ja näpistämään pakottamiset ovat varsin yleisiä.

"Vapebisneksen" myötä kouluissa on nyt nuoria, joiden viikkoansiot ovat 500–1 000 euroa.

Nuoren yksi euro on kulutustasoon suhteutettuna aikuisen 10 euroa.

Jos siis sinä, joka luet tätä, kuvittelisit tienaavasi verottomasti 5 000 euroa viikossa, eli 20 000 euroa kuukaudessa, tekisitkö sitä, mitä tällä hetkellä teet?

Saman kysymyksen kanssa painiskelee se 500 euroa viikossa tienaava nuori, joka nojailee pulpettiin tunnilla setelinippu taskussa poltellen ja miettien, "mitä ihmettä minä täällä teen?" Helpon rahan houkutus vie helposti mennessään ja myyntituotteet vaihtuvat iän ja kaveripiirinvaihtuessa.

Toimintaan on puututtava tehokkaasti!

Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä. Kertakäyttöinen, nikotiinittomalla nesteellä täytetty laite täyttää tupakan vastikkeen ja joissain tapauksissa myös tupakkajäljitelmän määritelmän.

Näin ollen tupakkalaki koskee myös kertakäyttöisiä, nikotiinittomalla nesteellä täytettyjä laitteita muun muassa markkinointi-, ikäraja- sekä esilläpitokieltojen osalta.

Meidän on puututtava tehokkaasti ja ennaltaehkäisevästi tähän nuorten terveyteen ja tulevaisuuteen haitallisesti vaikuttavaan toimintaan!

Kertakäyttöiset vapet on saatava tupakkalakiin samalle viivalle tupakan ja nuuskan kanssa niin, ettei niitä voi vapaasti verkkokaupoista tilata. Tämä muutos tupakkalakiin ei maksaisi yhteiskunnalle mitään, mutta säästäisi tulevaisuudessapaljon. Tulevaisuuden Suomi voi täsmälleen yhtä hyvin kuin nykyajan nuoret!

Peter Petro

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen kansanedustajaehdokas (Liike Nyt), nuorisotyöntekijä ja juontaja. .