Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Marko Ahtiainen (kok.): Kotimaiseen puolustusteollisuuteen tarvitaan pikaisesti päätöksiä – Lännen signaali Venäjälle on liian heikko

Suomessa tarvitaan toimia, joilla vahvistetaan länsimaiden kykyä tukea Ukrainan aseistamista. Toimia pitää tehdä niin kansallisella kuin EU-tasollakin.

Hämeenlinnan seudulla ja Kanta-Hämeessä oppilaitokset yhteistyössä paikallisen teollisuuden kanssa voivat olla mukana kehittämässä uusia puolustustarvikkeita. Maakunnassa on osaamista, mutta tarvitaan valtakunnan tason rahoituspäätöksiä.

Suomen pitää laittaa oma puolustusmateriaalituotanto kansainvälisen tilanteen vaatimaan kuntoon. Esimerkiksi Yhdysvallat on ilmoittanut kuusinkertaistavansa ampumavälinetuotannon.

Pohdiskelu ja puheet eivät riitä, vaan erityisesti imperialistista Venäjää tukevat kumppanit seuraavat tarkkaan länsimaiden käytännön toimia puolustuspolitiikassa. Tarvitaan välittämiä päätöksiä ja toimenpiteitä.

Suomessa on suunnattava puolustustarviketuotantoon investointitukea, tutkimusta ja koulutusta, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua vastaamaan turvallisuuspoliittista tilannetta lyhyellä ja pidemmällä tähtäimellä.

Tuotantoa ylös nopealla aikataululla

Suomessa on suunnattava puolustustarviketuotantoon investointitukea, tutkimusta ja koulutusta.

Nopealla aikataululla voidaan nostaa tuotantoa esimerkiksi siirtymällä kaksi- tai kolmivuorotyöhön. Ongelmana saattaa olla osaavan työvoiman ja komponenttien saatavuus. Komponenttipulaan on etsittävä aktiivisesti ratkaisuja. Nopeita täydennyskoulutustoimia on käynnistettävä jo kevään aikana.

Venäjän sanktioiden kiertämistä emme voi katsella sivusta. Lännen tiedustelutoiminta on tehokasta ja kyvykäs selvittämään kaupankäynnin toimijat ja reitit.

Länsimaisten yhtiöiden käymä kauppa välikäsien kautta Venäjälle on estettävä. On rehellistä myöntää, että tänäänkin Venäjä käyttää länsimaisia komponentteja omassa asetuotannossaan, joita nyt ammutaan ukrainalaisten niskaan.

EU:n yhteisiä varoja kannattaa käyttää

EU:n rooli on ratkaiseva. EU on tukenut Ukrainaa mm. Euroopan rauhanrahaston kautta sekä käynnistämällä avustusoperaation kouluttaakseen maan puolustusvoimia. EU:n yhteisiä varoja kannattaa ja pitää käyttää Ukrainan aseistamiseen. Mielestäni EU, Nato ja muut Ukrainaa tukevat maat täydentävät toisiaan.

Suomen, EU:n ja lännen signaali Venäjälle on liian heikko ja jättää tulkinnanvaraa. Näyttää kuin länsi ei olisi tosissaan tukemassa Ukrainaa.

Sodalle ei näy loppua. Venäjälle ei voida sallia maaluovutuksia, sillä tuo valloitus vain jatkuisi tulevina vuosina.

Venäjä on yksin vastuussa ja sille pitää huomattavasti vahvemmilla toimilla näyttää, että sillä ei ole oikeutta, eikä mahdollisuutta voittaa raakalaismaista hyökkäyssotaa.

Marko Ahtiainen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Janakkala