Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Peter Petro (Liike Nyt) vastaa vape-yhdistykselle: Yhtään aikuista ei ole tullut vastaan kädessään ulkomailta tilattu smurffilla koristeltu ja vilkkuva vape

Päivi Arffman sähkösavukkeita puolustavasta Vapers Finland Ry:stä otti vahvasti kantaa (HäSa 30.3.) kirjoitukseeni (HäSa 24.3.) nostaen samalla nuorten suosimat kertakäyttöiset ja hyvän makuiset sähkösavukkeet positiivisella tavalla esiin.

Kirjoitus oli otsikoitu: "Tupakoinnin syrjäytyminen sähkösavukkeilla tarkoittaa haittojen vähenemistä." Olen aiheesta täsmälleen samaa mieltä. Sähkösavuke on varmasti aikuisille erinomainen apukeino tupakoinnin lopettamiseen. Sitä ei ole kiistäminen.

Yhtään aikuista vaan ei ole tullut vastaan kädessään ulkomailta tilattu vilkkuva smurffilla koristeltu vape tai joku muu pikku sydämillä ja klitterillä kuorrutettu mansikantuoksuinen vastaava.

Täytyy muistaa, että kyseessä on Suomessa tupakkalaissa alle 18-vuotiailta kielletty tuote, joka on tuonut mukanaan ongelman, jota ei aiemmin ollut. Siksi näiden nuorille suunnattujen ja lailla kiellettyjen tuotteiden puolustelu on vähintäänkin kyseenalaista.

Ala-asteilla ei ole aikaisemmin ollut tupakkarinkejä

Päivi Arffman kertoo sähkösavukkeiden käytön keskittyvän jo entuudestaan tupakkatuotteita käyttäviin nuoriin. Toisin kuin Arffman väittää, ei ala-asteilla ole tupakkarinkejä aikaisemmin ollut ja yläkoululaistenkin keskuudessa tupakointi on ollut nykyään todella harvinaista ja epätrendikästä. Sähkösavukeaallon rantauduttua Suomeen on tilanne täysin toinen, kuten kirjoitin.

Sähkösavukkeiden käyttö ei ole riskitöntä, kuten Päivi Arffmannin Vapers-yhdistyksen sivuillakin mainitaan. Tervaisiin keuhkoihin imaistuna kyseessä on varmasti tupakkaa "terveellisempi" tuote. Mutta jos sitä imaisee vasta 12-vuotiaisiin keuhkoihin, on tilanne toinen.

On pystytty tutkitusti osoittamaan, että vasta kehittymässä olevat keuhkot ja vapen käyttö edesauttavat erilaisten allergioiden sekä astman kehitystä.

Vaikka Arffmanin yhdistyksen kotisivuilla nikotiini, riippuvuutta aiheuttavana ainesosana kyseenalaistetaankin, ovat useat nuoret kertoneet kokeilleensa tupakkaa ja muita nikotiinituotteita nikotiinin vieroitusoireita helpottaakseen, kun vapea ei ole saatavilla ollut.

Edellinen kouluterveyskysely tehty ennen vapebuumia

Päivi Arffman kertoo suomalaisnuorista vapea käyttävän päivittäin tai satunnaisesti vain 7,5%. Tämä ei pidä paikkaansa. Edellinen kouluterveyskysely on tehty ennen "vapebuumia" vuonna 2021. Uutta kyselyä tehdään parhaillaan, joten tuoretta tietoa on kohta saatavilla.

Koulukohtaisissa tutkimuksissa on kuitenkin havahduttu siihen, että kolmannes koulun oppilaista on ilmoittanut käyttävänsä vapea päivittäin tai satunnaisesti. Tämä 33 % on melkoisen paljon enemmän kuin Arffmanin esittämät vanhojen tutkimuksien tulokset.

Välitys- ja käyttöongelma voitaisiin poistaa kouluista

Mikäli nuorten suosiossa olevien kertakäyttöisten ja hyvältä maistuvien vapejen tilaaminen postitse kiellettäisiin samalla tapaa kuin on jo tehty aikuisten käyttämien tupakan makuisten uudelleen täytettävien sähkösavukkeiden suhteen, ei ongelmaa välityksen ja käytön suhteen kouluilla olisi.

Sähkösavuketta käyttävien nuorten määrä laskisi varmasti Päivi Arffmanin esittämälle prosenttiluvulle ja jopa sen alle hyvinkin nopeasti. Tämä ei vaikuttaisi aikuisten sähkösavukkeiden käyttöön, koska uudelleen ladattavien tuotteiden myynti on Suomessa sallittua.

On syytä muistaa, että sähkösavukkeet ovat olleet keskuudessamme vasta noin 15 vuotta ja erilaisia makunesteyhdistelmiä on tuhansia. Emme siis tiedä niistä vielä juuri mitään. Tupakka sen sijaan on ollut riesanamme jo yli 200 vuotta.

Tupakkakin nähtiin joskus terveystuotteena

Vielä 1960-luvulla tupakka nähtiin terveystuotteena ja tupakansavua puhallettiin lapsien korvakäytäviin hillitsemään korvakipua. 1990-luvullakin Suomessa toimi useita tupakan terveyshaittoja vastustavia ei kaupallisia yhdistyksiä, jotka tekivät kaikkensa kiistääkseen tupakan vaarallisuuden. Kädet nousivat pystyyn vasta vuonna 1998, kun tupakkateollisuus myönsi tupakoinnin yhteyden keuhkosyöpään.

Toivotan Vapers Finland ry:lle menestystä aikuisten tupakoinnin vähentämiseen tähtäävässä työssään.

Peter Petro

kansanedustajaehdokas (Liike Nyt)

Hämeenlinna