Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Suomi pysyy Nato-maanakin kiinnostavana vakoilukohteena ja Venäjä suurimpana uhkana

Suojelupoliisi kehaisee osaltaan puolittaneensa venäläisten tiedustelu-upseerien määrän Suomessa viime vuonna ja ajaneensa Venäjän henkilötiedustelun ahtaalle. Vakoojia on karkotettu ja heidän viisumejaan on evätty.

Supon rooli ei ole mitenkään supistumassa, kun Suomi liittyy osaksi puolustusliitto Natoa. Etenkin Venäjää kiinnostaa Suomen toiminta Naton etuvartioasemana.

Venäjän tiedustelutoiminta tapahtuu pääasiassa diplomaattistatuksella.

Tiedonhankinta on laaja-alaista tietoverkkomurroista henkilötiedusteluun ja avustajien värväykseen saakka.

Ulkomainen tiedustelu ei näytä vähenemisen merkkejä.

Jos tai kun vakoilu diplomaatti- tai muulla peitteellä vaikeutuu, paine esimerkiksi kybervakoilun lisäämiseen kasvaa. Tietotekniikkaan vahvasti nojautuva yhteiskunta on osoittautunut alttiiksi kyberhyökkäyksille.

Suomessa on pieneksi maaksi varsin suuri määrä ulkomaisten tiedustelupalveluiden henkilöstöä, sekä pysyvästi sijoitettuja että lyhyillä operatiivisilla tehtävillä kävijöitä.

Ulkovaltojen tiedustelutoiminta ei kohdistu vain maanpuolustukseen vaan myös poliittiseen päätöksentekoon kuten nyt eduskuntavaaleihin ja hallitustunnusteluihin sekä tieteentekoon ja uusiin teknologioihin. Mukana on siis poliittisia vaikutusyrityksiä ja yritysvakoilua.

Ulkomainen tiedustelu ei näytä vähenemisen merkkejä, paremminkin päinvastoin, sillä jännitteet ovat maailmanpolitiikassa kasvaneet.

Suojelupoliisin tärkeimpiin tehtäviin kuuluu estää salaisen tiedon päätyminen vieraiden valtioiden käsiin ja niiden vaikuttaminen Suomen etuja vastaan sekä torjua terrorismia sen kaikissa muodoissa.

Tiedustelupalveluksi kasvaneen Supon rahoitus on yli kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Supon julkikuvaa on tänä talvena hämärtänyt entisen supolaisen Matti Saarelainen epäilty toiminta Ulkomaalaisviraston ylijohtajana, kun Gennadi Timtshenkolle myönnettiin Suomen kansalaisuus vuonna 1999.

Venäjän aggressiiviset toimet ovat nykytilanteessa eittämättä suurin uhka Suomen kansalliselle turvallisuudelle. Nato-pelote suojaa alueellista koskemattomuutta, muttei poista mihinkään vakoilua ja vaikuttamisyrityksiä. Niihin on osattava varautua.

Suojelupoliisiin päätehtävä hankkia sitä tietoa, jota muualta ei saa.