Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Kikka Laitinen (vihr.): Koulutus, kulttuuri ja sivistys ovat arvokkainta pääomaamme – Niistä ei todellakaan voi leikata senttiäkään

Suurin osa meistä ei synny kultalusikka suussa, vain sydän täynnä hyvyyttä ja Luojan suomia lahjoja. Yhdenvertaisessa yhteiskunnassa jokaisella on mahdollisuus sivistää itseään ja kouluttautua ilman pelkoa rasismista, eriarvoisuudesta, tai sen vuoksi, ettei hänellä olisi tähän varaa.

Useimmat ihmiset haluavat elää rauhassa, tehdä työtä omien arvojensa, osaamisensa ja intohimojensa ohjaamina, kunnes huomaavat, että pieni osa ihmisistä haluaakin vain hyötyä muista – vain omaksi edukseen, ei yhteiseksi hyväksi.

Aggressiivinen verovälttely ja veroparatiisit pitää nyt saada kuriin: nämä ihmiset ja yritykset kurjistavat yhteiskuntamme perusteita ja ovat rikollisia, joiden toiminnan vuoksi vuosi toisensa jälkeen jankutetaan valtion velasta, joka ei ole suomalaisen lapsen, hänen yksinhuoltajansa, työttömän tai köyhyydestä kärsivän vanhuksen syy.

Koulutus, sivistys ja kulttuuri ovat suojautumiskeino

Miten hyväksikäyttöä vastaan voi sitten suojautua? Koulutus, sivistys ja kulttuuri ovat juuri sitä sisältöä, jolla kansalaiset voivat pelastautua disinformaatiota ja hyväksikäytetyksi tulemista vastaan.

Heikompiosaisten kansalaisten, vähemmistöjen ja muun muassa naisten pitäminen helposti hallittavina ja nöyrinä kieltämällä heiltä koulutus, kulttuuri ja sivistys on toki tuhansia vuosia vanha "hallintotapa", jolla on käyttöä edelleenkin Iranissa ja Afganistanissa.

Kulttuuri laajentaa ajattelukykyä, empatiaa, kykyä nähdä tosiasioita ja erottaa hyvä pahasta.

Suomessakin naiset saivat opiskeluoikeuden yliopistoissa samoilla ehdoilla kuin miehet vasta 1901!

Koulutus, kulttuuri ja sivistys ovatkin arvokkainta pääomaamme, – anteeksi vaan, raha. Koulutuksen ja sivistyksen laittaminen leikkauslistoille on mitä suurinta tyhmyyttä, johon nykyistä hallitusta edeltävät hallitukset ovat valitettavasti jo pitkään – ja tarkoituksella? – päätyneet.

Kulttuurin arvo puolestaan on meille muutakin kuin mielen hyvinvointi ja talouden rattaiden iloinen hyörinä (kulttuurin osuus Suomen BKT:sta on yli 3%!).

Kulttuuri avaa ymmärryskäytävän

Kulttuuri avaa ihmiselle ymmärryskäytävän toisiin kulttuureihin, erilaisten ihmisten elämään, tieteeseen, tavallisen ihmisen elämään ja talouteen sekä ihmiskunnan historiaan. Kulttuuri laajentaa ajattelukykyä, empatiaa, kykyä nähdä tosiasioita ja erottaa hyvä pahasta.

Sivistynyt ihminen uskoo tieteeseen ja tosiasioihin, mm. luontokadon ja ilmastokriisin suhteen; vaikka se sattuisikin.

Vain tosiasioiden perusteella ihminen pystyy tekemään tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä. Siksi, koulutuksesta, sivistyksestä ja kulttuurista ei todellakaan voi leikata senttiäkään, mutta veroparatiisijengin ja fossiilitukiyritysten taskuilla voitaisiin kyllä käydä.

Kirsi-Marja Kikka Laitinen

kansanedustajaehdokas (vihr.)

musiikintekijä, kirjailija

Lahti