Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimielipide | Sirkku Hildén (sd.): Lapsiperheille on saatava parempaa tukea – Rakkauslomakaan ei olisi hassumpi idea!

Lapsiperheiden ajankäyttö, jaksaminen ja talous ovat kaikki tiukilla. Neuvoloiden toimintaa pitää kehittää siten, että siellä on aikaa panostaa vanhempien ja perheiden hyvinvointiin.

Neuvolat voisivat olla vain neuvoloita – miksi enää tarvitaan ”äitiysneuvoloita” tai ”lastenneuvoloita”? Isät, ei-synnyttävät vanhemmat ja monimuotoiset perheet voidaan ottaa huomioon pienellä asennemuutoksella, ja heidän huomioimisensa pitäisi olla neuvoloiden perustoimintaa.

Perheiden akuutteihin tarpeisiin reagoitava

Neuvoloiden aukioloaikojen laajentaminen sekä ilta- ja viikonloppupäivystykset mahdollistaisivat sen, että perheiden akuutteihin tarpeisiin pystytään reagoimaan tehokkaammin.

Synnyttävän vanhemman toipumista synnytyksen jälkeen tulisi tukea paremmin. Fysioterapialla saadaan hyviä tuloksia, mutta jostain syystä se ei ole osa toipumisprosessia. Äitiysfysioterapia tulisikin saada osaksi neuvolapalveluita.

Vaikka raskaus ei ole sairaus, synnytyksen jälkeiseen kuntoutukseen tarvitaan usein erityistä osaamista vaativaa opastusta. Tällä hetkellä on täysin omien voimavarojen tai taloudellisten resurssien varassa, saako apua kuntoutumiseen vai ei. Kaikilta ei löydy voimavaroja eikä rahaa.

Lantionpohjan lihasten kuntoutus kannattaisi aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, sillä se auttaa koko kehoa palautumaan. Tämä tukee fyysistä hyvinvointia, mutta edistää myös parisuhteen laatua, ovathan lantionpohjan lihakset tärkeä osa mm. seksuaalista nautintoa.

Varhaiskasvatuksen laatu turvattava

Perheiden tukeminen koskee myös varhaiskasvatuksen laatua. Laatu syntyy riittävästä, osaavasta henkilöstöstä sekä heidän jaksamisestaan – kun nämä asiat ovat kunnossa, työntekijöillä on todellinen mahdollisuus tehdä työtään.

Opettajien ja lastenhoitajien on voitava keskittyä lapsiin, avustaviin tehtäviin voidaan palkata vähemmän koulutettuja, alalle soveltuvia henkilöitä.

Työelämällä on vaatimuksensa, perheillä tarpeensa ja lapsilla harrasteensa, ja arjen keskellä vanhempien jaksaminen ja parisuhteet ovat koetuksella. Jotta he jaksavat työelämässä, myös työnantajilta vaaditaan joustavuutta.

Tommy Tabermannin aikoinaan esittämä rakkauslomakaan ei olisi hassumpi idea!

Sirkku Hildén

kansanedustajaehdokas (sd.), terveydenhoitaja

Lahti