Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Suomi-Rata oy on käenpoikanen, joka ei ole kenenkään hallinnassa tai kontrollissa

Suomen raideinfrastruktuurin tärkein 2000-luvun hanke on pääradan uusiminen ja sen kapasiteetin kasvattaminen. Lisäkapasiteettia tarvitaan niin tavaraliikenteen kuin matkustajaliikenteen tarpeisiin, myös Suomen huoltovarmuuden parantaminen edellyttää pääradan perusparannusta ja kapasiteetin kasvattamista.

Tässä yhteydessä olisi hyvä aloittaa raideleveyden muuttaminen eurooppalaisen standardin mukaiseksi. Sillä se mahdollistaisi EU-rahan saamisen pääradan uusimis- ja perukorjaushankkeeseen.

Edellinen hallitus päätti haudata pääradan perusparannuksen ja kapasiteetin kasvattamisen perustamalla Suomi-Rata oy:n.

Suomi-Rata oy:n tarkoituksena ei ole edistää pääradan perusparannusta eikä kapasiteetin kasvattamista, vaan Suomi-Rata oy:n yhtiöjärjestyksen mukaan: "Yhtiön toimialana on Helsingin ja Tampereen väliseen Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kulkevaan raideyhteyteen liittyvä raideliikenneinfrastruktuurin suunnittelu rakentamisvalmiuteen asti."

Kyse on siis vain ja ainoastaan Tampereelta Helsinki-Vantaan lentoasemalle kulkevan suoran raideyhteyden suunnittelusta ja valmistelusta.

Valmistelu viety poliittisen vaikuttamisen ulkopuolelle

Kun Suomi-Rata oy perustettiin samalla haudattiin pääradan perusparannus ja kapasiteetin kasvattaminen. Asiasta on siis jo tehty päätös. Ainoa tapa muuttaa tämä päätös on purkaa Suomi-Rata oy ja siirtää valmistelu väylävirastolle, jolle se käsitykseni mukaan myös kuuluisi.

Nyt valmistelu on viety poliittisen vaikuttamisen ja valmistelun ulkopuolelle, eikä valmistelua tehdä virkavastuulla eikä valmistelun pohjana olevat dokumentit ole julkisuuslain alaisia, sillä ne ovat osakeyhtiön omaisuutta.

On hyvä huomata, että kaikki Suomi-Rata oy:n edustajien kannanotot ja kommentit on sidottu yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaiseen tavoitteeseen. Niillä ei ole mitään tekemistä hankkeen järkevyyden tai hyödyllisyyden kanssa.

Yhtiön toimihenkilöiden on toteutettava yhtiön yhtiöjärjestyksen mukaista tehtävää. Ei heitä kiinnosta eikä edes saa kiinnostaa, onko hanke taloudellisesti järkevä tai onko se Suomen huoltovarmuuden kannalta järkevä.

Tavaraliikenne ei kuulu lainkaan heidän toimialaansa. Meille on perustettu käenpoikanen, joka ei ole kenenkään hallinnassa tai kontrollissa. Kuten olemme saaneet lähiaikoina todistaa. Valtion omistajaohjauksella ei juuri kyetä yhtiöihin vaikuttamaan.

On hyvä myös huomata, että jo yhtiön nimi Suomi-Rata oy on suuri huijaus. Kyse ei ole mistään Suomi-radasta, vaan Tampere–lentoasema-radasta, radasta Tampereelta Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Helsinkiin. Oikea nimi yhtiölle olisikin Tampere-lentoasemarata Oy.

On helppo osoittaa, että investointi Tampere-lentoasemarataan ei ole taloudellisesti mielekäs.

Harvoin törmää koko Suomen kannalta näin pölkkypäiseen infrastruktuurihankkeeseen kuin uusi Tampere-lentoasemarata. Radasta hyötyvät, jos hyötyvät vain ja ainoastaan Tampereella asuvat.

Kari Sipilä

Hämeenlinna