Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeen Sanomat ottaa kantaa Vanajavettä ei voi käyttää romuvarastona, ei vaikka selitykset vuotaisivat yli äyräiden – M/S Tampere kuuluu telakalle

Vuonna 1957 Vaasassa valmistuneella sisävesilaiva M/S Tampereella on takanaan maineikas historia – ja valitettavasti viime vuosina lähinnä surullinen.

Alus seilasi vuosikymmenet Pyhäjärven aalloilla kotisatamanaan Laukontorin laituri. Myöhemmin laiva kuljetti turisteja Suomen Hopealinjan reittiliikenteessä Hämeenlinnan ja Tampereen välillä vuoteen 2013.

Nyt se on täällä taas: ankkuroituna Vanajanselän Heinunlahteen (HäSa 23.5.). Alus ei kaiken kokemansa jälkeen aivan ilmeisestikään ole sellaisessa kunnossa, ettei se muodostaisi riskiä ympäristölle, vaikka Hämeen Sanomien haastattelema laivan osaomistaja muuta vakuuttaakin.

Jopa sääntönä aikaisempien romulaivojen tapauksissa on ollut, että omistajat uppoavat täysin tietämättömiin, eivätkä heitä tavoita edes viranomaiset.

M/S Tampereesta on täyttä höyryä tulossa Kanta-Hämeen kesäuutinen, jossa voidaan vaan jännityksellä odottaa seuraavaa jaksoa. Pääasia on kuitenkin seuraava: Vanajavettä ei voi käyttää romuvarastona, ei vaikka selitykset vuotaisivat yli äyräiden.

Viime vuosina pirkanmaalainen Aamulehti on ehtinyt hyvin pohjustaa tarinan. Viime kesänä M/S Tampere oli viranomaisten riesana Nokialla: "Kaupunki valmistelee rikosilmoitusta ja oikeudellisia toimia." (AL 2.9.2022)

Alus kuuluu telakalle vähintäänkin tarkistettavaksi ja tarpeellisiin, vesiliikenneturvallisuuden edellyttämiin korjauksiin – oli se sitten "huvialus" tai mikä vain. Nykyisellään M/S Tampere on jo muuttunut kansanhuviksi, mikä ei tee oikeutta vanhalle ja perinteiselle alukselle.

Aluksen osaomistaja sanoo, että "M/S Tampere ei tule uppoamaan ilman sabotaasia". Pirkanmaan puolella tiedetään, ettei sellaista ole aikaisemminkaan tarvittu, ja silti on sattunut ja tapahtunut.

M/S Tampere ehti kellua joitakin vuosia "nähtävyytenä" Hämeenlinnan–Tampereen reitiltä poistumisensa jälkeen Tampereen Laukontorin laiturissa.

Viimeiseksi jäänyt liikennöintiyritys sai onnettoman lopun syyskuussa 2018, kun alus oli kuljettamassa Ilveksen faneja Hämeenlinnasta Tampereelle. Alus ajautui matalikolle Akaassa ja sen matkustajat evakuoitiin.

Varsinainen jännitysnäytelmä Laukontorin laiturissa järjestyi keskellä talvea 2019, kun M/S Tampere kallistui pahasti: "Ratinan suvannossa kallistunutta M/S Tamperetta on paikattu puutapeilla, mutta laiva vuotaa edelleen: Katsomme ensi viikkoon, pysyykö se pinnalla" (AL 11.2.2019). Se siitä uppoamisriskistä.