Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja ministeriö eri linjoilla siitä, alkaako koulutyö ensi viikolla lähiopetuksessa – Yle: STM ehdottaa etäopetusta

Tieto on saatava myös oppilaille ja opiskelijoille sekä huoltajille nopeasti tiedoksi. Tämänhetkinen suunnitelma on aloittaa kevätlukukausi lähiopetuksessa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä linjasi kokouksessaan tänään, että koulut jatkavat edelleen lähiopetuksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kuitenkin ehdotti myöhemmin keskiviikkona, että koulujen kevätlukukausi alkaisi etäopetusjaksolla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

–  Esitimme tänään virkakunnan kysymyksen soteministeriryhmälle, että tulisiko koulujen osalta kuitenkin vielä pohtia etäopetusta, jotta pystyisimme vielä hieman edistämään rokotekattavuutta, sanoi Ylen haastattelema kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Mahdollisesta etäkouluun siirtymisestä päättää koronaministeriryhmä. Ryhmän puheenjohtajana toimii perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Hän päättää siitä, kokoontuuko ryhmä jo perjantaina vai mahdollisesti ensi viikon alussa.

Kevätlukukausi Kanta-Hämeessä alkaa maanantaina.

Varhila ei halunnut Ylen haastattelussa täsmentää, kuinka kauan etuopetus voisi toteutuessaan kestää. Etäopetukseen pitäisi kuitenkin siirtyä heti joululoman jälkeen.

Soittokierros Hämeenlinnaan, Janakkalaan ja Hattulaan kertoo, että niin perusopetuksessa kuin lukioissakin suunnitelma on lähtökohtaisesti aloittaa kevätlukukausi lähiopetuksessa. Keskiviikkona kunnissa odotettiin pandemiaryhmän linjauksia, mutta STM:n ehdotus voi kääntää tilanteen jälleen pääalelleen.

Poikkeuksena Ammattiopisto Tavastiassa aikuisten maahanmuuttajien perusopetus lukutaitovaihetta lukuun ottamatta olisi näillä näkymin ensi viikon eli viikon 2 etäopetuksessa.

Hamkilla suunnitteilla hybridimalli

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) kertoi jo ennen joululomia, että se aloittaisi kevätlukukauden hybridiopetuksessa.

Isoja ryhmiä koskevat luennot Hamk voisi siirtää tilapäisesti siirtää verkkoon 16.1. saakka. Kaikki pienryhmäopetus toteutettaisiin lähiopetuksena.

Hamk ei sulje kampuksiaan toistaiseksi, ellei tilanne aluehallintoviranomaisen määräyksestä muutu.

Maskisuositus myös 4.- ja 5.-luokkalaisille

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja opetushallitus päivittivät juuri joulun alla suosituksensa.

Hämeenlinnan kaupungin opetustoimenjohtajan Mika Mäkelän sähköpostivastauksen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä paluuta jo aiemmin koronaepidemian aikana olleisiin tiukempiin suosituksiin.

– Meillä maskisuositus laajenee perusopetuksessa paikallisesti koskemaan myös 4.- ja 5.-luokkalaisia. Maskisuositus on edelleen voimassa toistaiseksi 6.–9.-luokkalaisilla ja koko perusopetuksen henkilöstöllä.

– Vahva lähtökohta on, että lähiopetuksella lähdetään liikkeelle. Etäopetusta kuitenkin annetaan, mikäli terveysviranomainen asettaa oppilaan karanteeniin.

Merkittävää huoltajien kannalta on Mäkelän mukaan se, että ohjeissa määritellään nyt uudelleen, että koulun alueella ja tiloissa tulisi olla ja liikkua vain henkilöstön ja oppilaiden.

– Käytännössä tämä tarkoittaa myös kodin ja koulun välisen yhteistyön tekemistä lähtökohtaisesti etänä. Esimerkiksi arviointikeskustelut tai vastaavat tapaamiset tulee järjestää etävälinein, mikäli ei ole erityistä perustetta lähitapaamiselle, Mäkelä sanoo.

Lähikunnissakin odotettiin linjauksia

Myös Janakkalan sivistysjohtaja Jouni Wilpola kertoo, että kunnassa tulee maskisuositus maanantaista 10.1. neljäs- ja viidesluokkalaisille.

Tähän asti se on ollut 6.-luokkalaisista ylöspäin kaikilla, myös lukiolaisilla.

Tekstiviestillä lomalta keskiviikoaamupäivällä tavoitettu Hattulan vt. hyvinvointijohtaja Jari Wihersaari kertoo, että “perusopetuksen aloittamiseen (lähiopetuksessa) ei ole tällä hetkellä tiedossa muutoksia”.

Sama käsitys oli myös Hattulan hallintolääkäri Taina Heikkilällä.

– Perusopetus ja lukio ovat alkamassa tietoni mukaan normaalisti lähiopetuksena.

Koulutuskuntayhtymällä illalla uusi kokous

Koulutuskuntayhtymä Tavastia, jonka alaisuuteen kuuluvat Ammattiopisto Tavastia sekä Hämeenlinnan lukiot ja Hattulasta Parolan lukio, oli keskiviikkoaamupäivällä koolla miettimässä tähänastisten koronarajoitusten vaikutuksia.

Kuntayhtymä päätti kuitenkin pitää illalla kello 18 uuden kokouksen maakunnallisen pandemiaryhmän annettua oman lausuntonsa. Etäopetuspäätöstä ei kuitenkaan tullut.

– Meillä oli ennen joululomaa aika paljon tartuntoja ja sen myötä myös karanteeneja. Meillä henkilökunnalla on työturvallisuuslain mukainen maskivelvoite, mutta aiomme vedota maskien käytössä myös opiskelijoihin, koska karanteenit ovat paljolti heistä lähtöisin, toteaa Ammattiopisto Tavastian rehtori Heini Kujala.

Aiemmat suositukset voimassa

Voimassa ovat myös kaikki koulumaailmassa jo tutuiksi tulleet koronatoimet, kuten ruokailujen ja välituntien porrastamiset, turvavälit ja opetusryhmien sekoittamisen välttäminen mahdollisuuksien mukaan, käsien pesu ja käsidesin käyttö.

Kouluun ei myöskään saa mennä oireisena. Tarpeettomia fyysisiä kontakteja pitää välttää. Myös siivousta on paikoin tehostettu.

Juttua päivitetty 5.1. kello 19.32 tiedolla STM:n etäopetusehdotuksesta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa muutettu 5.1. kello 17.00  Kanta-Hämeen pandemiaryhmän lähiopetussuosituksen mukaan.