Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenistolla raivataan kasvutilaa hämeenkylmänkukalle ja muille harjun paahdekasveille – Varjostavien puiden kaataminen alkaa tammikuussa

Hämeenlinnan länsipuolisen harjujakson paahde-elinympäristöt ja pähkinäpensaslehdot ovat paikoin kuusettuneet ja umpeutuneet.

Ahveniston alueen maauimalan puoleisilta paahderinteiltä poistetaan aliskasvoksena kasvavaa kuusta sekä lehtipuita ja tehdään luonnonhoidon mukaisia harvennuksia.

Tavoitteena on lisätä alueiden valoisuutta ja luoda suotuisammat elinolosuhteet harjujen paahdelajistolle kuten erittäin uhanalaiselle hämeenkylmänkukalle. Harjulajit hyötyvät avoimemmasta ja paahteisemmasta harjuympäristöstä.

Työt alkavat Ahveniston harjualueella tammikuussa ja ne valmistuvat vuoden 2022 aikana, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa.

Ahveniston harjujakso on valtakunnallisesti merkittävä, koska sieltä löytyy arvokkaita lehtoja, paahdeympäristöjä sekä uhanalaisten lajien esiintymiä. Alueen puustoa on harvennettu aiemminkin hämeenkylmänkukan kasvuolosuhteiden parantamiseksi.

Nyt tehtävät työt ovat osa ympäristöministeriön rahoittamaa Hämeenlinnan kaupungin Kunta-Helmi -hanketta. Sen aikana on tarkoitus parantaa hämeenkylmänkukan ja muun harjukasvillisuuden elinolosuhteita eli tehdä luonnonhoitotoimenpiteitä sekä selvittää arvokkaimmat elinympäristöt ja niiden hoitotarve. Lisäksi huomioidaan maisemalliset näköalat ja virkistyskäyttö alueella.

Harjujakso paikoin kasvanut umpeen

Tiedotteen mukaan Hämeenlinnan länsipuolisen harjujakson paahde-elinympäristöt ja pähkinäpensaslehdot ovat paikoin kuusettuneet ja umpeutuneet, koska harjujen puustoa on hoidettu viime aikoina hyvin pienimuotoisesti.

Hankkeen toimilla parannetaan kylmänkukan ja vanakelton kasvuympäristöjä ja edistetään merkittävästi arvokkaiden paahdeympäristöjen ja harjukasvillisuuden sekä pähkinäpensaslehtojen elinvoimaisuutta.

Harjujaksolla on tehty laji- ja elinympäristöinventoitia viime kesänä, ja inventointi jatkuu perhosten osalta tulevana keväänä.

Inventoinnin päätarkoituksena oli kartoittaa olemassa olevien paahdeympäristöjen lajistoa ja hoitotarvetta sekä tutkia mahdollisia potentiaalisia paahderinteitä, joita voisi avata hoitotoimenpiteillä.

Inventointitulosten avulla on rajattu luonnonhoitoalueet, joista postetaan kuusta, varjostavaa lehtipuustoa, sekä harvennetaan mäntytiheikköjä. Toimenpidealueet on käyty läpi ely-keskuksen kanssa.

Hämeenlinnan Ahvenistolla kasvava erittäin uhanalainen hämeenkylmänkukka on jopa vaarassa kadota kokonaan. Elvytystoimena harjualueelle istutettiin vuonna 2016 lisää kukkia, jotka ovat lähteneet kasvamaan toivotulla tavalla.

Lue lisää: Kanta-Hämeen maakuntakasvi menestyy vain riittävän karulla kasvualustalla