Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaviruksen määrä jätevedessä on kasvanut omikronaallon mukaisesti – Myös Hämeenlinnan jätevedessä

Koronaviruksen määrä jätevedessä on kasvanut omikronaallon mukana.

Helsingin Sanomien mukaan jätevedestä löytyvän virusmäärän perusteella ei pystytä kuitenkaan luotettavasti laskemaan sitä, kuinka monella suomalaisella on tällä hetkellä koronatartunta.

THL seuraa koronaviruksen ilmaantuvuutta jätevedessä eri puolella Suomea. Tutkimuksessa on tällä hetkellä mukana 14 jätevedenpuhdistamoa, ja jätevesinäytteet kattavat noin 50 prosenttia Suomen väestöstä.

THL:n tuoreimmat luvut viime perjantain raportista. Niistä selviää, että havaitun koronaviruksen rna:n määrä vedessä 14 puhdistamon alueella on lisääntynyt omikronaallon mukaisesti.

THL:n seurannan mukaan viimeisimmän 14 päivän aikana Hämeenlinnan jätevedessä viruksen ilmaantuvuus on 1620,1 sataatuhatta asukasta kohden. Edellisen kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli Hämeenlinnassa 1106,5 sataatuhatta asukasta kohden.

Seurannan mukaan hämeenlinnalaisista kuusi prosenttia, hattulalaisista 5,5 prosenttia, janakkalaisista 5,9 prosenttia ja riihimäkeläisistä kahdeksan prosenttia on saanut tartunnan koronaepidemian aikana.

Forssassa koronaviruksen ilmaantuvuusluku jätevedessä viimeisimmän kahden viikon aikana oli 1861,2. Edeltävänä 14 päivänä ilmaantuvuusluku oli 1425,7 sataatuhatta asukasta kohden. Forssalaisista 6,2 prosenttia on saanut tartunnan koronaepidemian aikana.

Jätevedessä virusmäärät lähtevät laskuun viiveellä, koska taudista jo parantuneenkin arvellaan erittävän virusta 2–3 viikkoa.

THL on seurannut viruksen ilmaantuvuutta jätevedessä vuoden 2020 keväästä asti.