Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaanjoen pinta korkealla, mutta tulvaan on vielä matkaa

Kymmenen päivän aikana Riihimäellä on satanut 60 millimetriä, mikä on nostanut Vantaanjoen pinnan lähelle tulvarajaa.

Joulukuussa joen pinta on noussut noin 30 senttiä. Tulvarajaan on vielä matkaa saman verran.

Sade-ennusteiden mukaan nyt olisi edessä muutaman poutainen päivä, mutta jo jouluna ennustetaan uutta sadetta.

-Jos sateet pysyvät vähäisinä, ei tulvasta vielä ole riskiä, arvioi johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Runsaat sateet voivat nostaa joen pintaa jopa 10 senttiä päivässä.

Vettä riittää jo harmiksi saakka Riihimäellä. Riihimäen teknisen varikon päällikkö Arto Rämäkkö kertoo ojien olevan täynnä vettä.

Ojia avattava vedelle

Varikon väellä riittää töitä, kun pihateiden rummut ovat ummessa tai ojat tukittu. Ojat eivät vedä ja vesi nousee naapurien kiusaksi.

Vantaan pinta sen sijaan on vielä uomassaan ja Peltosaaressa siltarumpu riittää vielä reilusti vesimäärän kasvulle.

Teknisen viraston johtaja Jouko Lehtonen kertoo teknisen toimen käyneen jo viime viikolla tarkistamassa, että kaikki siltarummut ovat puhtaita ja valmiina vetämään Vantaan kuohut.

Lehtonen kertoo teknisen toimen nyt seuraavan sateita ja Vantaan pintaa. Kaupunkilaisille annetaan sitten toimintaohjeet tiedottein ja kaupungin nettisivuilla, jos Vantaa uhkaa nousta tulvariskialueilla.

Varikon päällikkö Arto Rämäkkö neuvoisi jo nyt riskialueilla asuvia varautumaan veden nousuun.

-Ei tulva näytä todennäköiseltä, mutta parempi vara kuin vahinko. Kellarit voi tyhjentää tavarasta ja tulpata viemärit ennen pyhiä.

Tulvarajaan matkaa

Maanantaina Vantaan vedenkorkeus oli aamupäivällä yhä nousussa. Sunnuntaina Paloheimon sillan luona mitattiin illalla korkeudeksi 87,11 senttiä merenpinnasta. Tulvaraja on 87,35. Normaalisti mittauspisteessä pinta jää alle 86,70 sentin.

Vantaan vesi on noussut reippaammin joen alajuoksulla, jossa vettä on satanut joulukuussa Kanta-Hämettä enemmän eli yli 100 millimetriä.

Talvitulvat ovat tavallisia

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen pitää tämänhetkistä tilannetta kuitenkin kohtuullisen yleisenä. Parinkymmenen vuoden sisään vastaavia talvitulvia on ollut useita.

– Tämänhetkinen eteläisen Suomen tulva vastaa tavanomaista kevättulvaa.

Espoonjoki on tulvinut Turunväylälle, Vantaalla Kehä III:lle ja Tuusulassa on jouduttu sulkemaan Jokitie Tuusulanjoen tulvittua. (HäSa)