Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Turengin palvelutalo pystyssä aikaisintaan kahden vuoden päästä

Jos kaikki menee mahdollisimman nappiin, Turengin Tapailaan rakennettava vanhusten palvelutalo on valmis alkuvuodesta 2014.

Näin uumoilee Janakkalan perusturvajohtaja Matti Valtonen. Hän esitteli palvelutalohanketta perusturvalautakunnalle torstaina. Uuden palvelutalon työnimenä on Toffelakoti.

Vielä ei tehty kuitenkaan mitään päätöksiä. Niiden aika on Valtosen mukaan ensi vuoden puolella.

Rahoituskuvio mietittävänä

Uusi palvelutalo korvaa nykyisen 28-asuntoisen Tohvelakodin, joka sopii huonosti paljon apua tarvitsevien vanhusten palvelutaloksi. Se tarjoaa myös lisäpaikkoja, sillä alustavasti on ajateltu, että uuteen palvelutaloon tulisi 40 asuntoa.

Palvelutalon rahoituskuvio on edelleen päättämättä. Sitä asiaa valmistelee parhaillaan konsulttityönä Insipira oy yhteistyössä kunnan kanssa. Työn on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä.

Avainkysymys on Valtosen mukaan se, miten kiinteistön rakentaminen toteutetaan. Se on selvää, ettei kunta rakennuta sitä omalla eikä lainarahalla, sillä hanke ei ole investointilistalla.

-Kiinteistön omistuksella voi olla monta kuviota. Se pelikenttä on vielä täysin auki.

Nykyinen Tohvelakoti toimii niin, että suurimman osan rakennuksesta omistaa Janakkalan palvelutalosäätiö, mutta kunta pyörittää toimintaa. Henkilökunta on siis kunnan palkkalistoilla.

Tämäntapainen kuvio on Valtosen mukaan mahdollinen tulevaisuudessakin, vaikkakin on selvää, että Janakkalan palvelutalosäätiö ei lähde rakennuttajaksi. Mutta jokin toinen taho voisi rakennuttaa talon, ja kunta voisi sitten pyörittää palvelutalon toimintaa.

Palvelutalosäätiö ei halunnut lähteä Turengin palvelutalon rakennuttajaksi, koska sillä on iso vastaava hanke meneillään Tervakoskella.

Kuntajohtoinen projekti

Valtonen korostaa, että palvelutalon rakentaminen on kuntajohtoinen projekti, vaikka kunta ei sitä rahoitakaan.

-Olemme suunnittelussa vahvasti mukana, eli vaikutamme siihen, millainen siitä talosta tulee.

Jos hanke edistyy ilman mutkia, ensi vuosi voidaan käyttää talon suunnitteluun ja sitä seuraava vuosi 2013 rakentamiseen.

-Näin meillä voi olla kahden vuoden päästä uusi talo, jos ei tule mutkia matkaan.

Talon paikkaa ei ole vielä päätetty, mutta kaikissa keskusteluissa on Valtosen mukaan pidetty selvänä, että talo tulee Tapailan terveyskeskuskortteliin.

-Erinomaisen hyvä tontti on siellä valmiina.

Lisää hoitajia ensi vuonna

Kunnan ensi vuoden budjettiesitys lupaa viisi uutta lähihoitajan tointa vanhustenhuoltoon. Valtuusto päättää talousarviosta ensi maanantaina.

Lähihoitajista kaksi aiotaan sijoittaa Tohvelakotiin, mutta kolmen hoitajan työpisteestä ei ole vielä tietoa.

-Lähtökohtana on, että kaikki pisteet eli sairaala, Tapailakoti ja Tohvelakoti saavat omansa. Yritämme jakaa niukkuutta tasaisesti, Valtonen sanoo.

Tapailakoti on Janakkalan ainoa vanhainkoti, ja sen henkilöstömitoitukseen on aluehallintovirasto (avi) kiinnittänyt huomiota. Se on vaatinut kuntaa lisäämään hoitajia vanhainkotiin.

Tapailakodissa on nykyään 0,5 hoitajaa asukasta kohti, mutta avi vaatii, että mitoituksen tulisi olla 0,6, mikä edellyttäisi kolmea lisähoitajaa.

Neuvottelu avin kanssa

Janakkala pyysi alkusyksystä, että sen edustajat pääsisivät neuvottelemaan avin kanssa tästä asiasta. Tämä neuvottelu toteutuu ensi viikolla.

-Kun meillä nyt on tämä tilanne, että olemme saamassa lisäresurssia, haluamme neuvotella avin kanssa, minne hoitajia sijoitetaan, Valtonen sanoo.

Vähitellen Tapailakodin henkilöstömitoitus muuttuu suosituksen mukaiseksi ilman lisähoitajiakin, sillä kunta aikoo vähentää vanhainkodin paikkoja.

-Kaiken kaikkiaan vanhuspaikkoja tulee kuitenkin lisää, sillä uusi palvelutalo lisää tehostetun asumispalvelun paikkoja, Valtonen huomauttaa. (HäSa)