Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohjelmapyyntö tuli yhdistyksille "puun takaa"

Yhdistykset ja järjestöt voisivat ensi vuonna tarjota mahdollisesti ainakin yhteislaulua, kun kaupungin järjestämä avoin päivätoiminta loppuu. Ehkä myös liikuntaryhmä voisi alkaa toimia Keinusaaressa, pohdiskeltiin varovasti keskiviikkoiltana Wetterin auditoriossa.

Hämeenlinnan kaupunki oli kutsunut paikalliset yhdistykset ja järjestöt esittämään ideoita siitä, miten ne voisivat ensi vuoden alusta lähtien järjestää erilaista toimintaa Keinusaaressa ja Voutilakeskuksessa.

Uudistusta vetävä palveluohjaaja Taina Laakso ikäihmisten asiakasohjausyksiköstä toivoi ennen tilaisuuden alkua, että konkretiaan päästäisiin käsiksi jo samana iltana. Toive ei aivan toteutunut.

Paikalle saapui hieman yli kymmenen yhdistysten ja järjestöjen edustajaa, jotka moittivat kaupungin toiveiden tulleen “puun takaa”.

-Heti pitäisi päättää, mitä tarjoaisimme! Aikajänteen pitäisi olla pidempi, jotta ehdimme päättää, mitä voimme antaa. Näin äkkiä on vaikea luvata, koska koko toiminta voi jäädä vain muutamien aktiivisten harteille, summasivat eri yhdistysten edustajat.

Iltaisin tilaa, muttei käyttäjiä

Ikäihmisten palvelujen tilaajapäällikkö Leena Harjula pahoitteli nopeaa aikataulua, mutta huomautti, että säästöstä päätettiin vasta marraskuussa.

Tilaisuudessa tarjottiin porkkanana useita eri tiloja niin päivä- kuin erityisesti iltakäyttöönkin Keinusaaresta ja Voutilakeskuksesta. Järjestöjen edustajat sanoivat ongelman olevan se, etteivät monet eläkeläiset mielellään liiku iltaisin.

Molemmissa keskuksissa vapaita aikoja löytyy kuitenkin myös päivisin. Tilat ovat pääosin ilmaisia, mutta Voutilakeskuksen kuntosalista halutaan periä yhdistyksiltä maksua. Keinusaaren liikuntatila on ilmainen.

-Kysyntää olisi erityisesti liikuntatiloille ja suurille kokoontumistiloille. Peruslähtökohta on kuitenkin myönteinen, näki Sisko Päivärinta Kanta-Hämeen aivohalvaus- ja afasiayhdistyksestä.

Osa vanhasta toiminnasta jatkuu. Esimerkiksi Vapaaehtoiskeskus Pysäkin ohjelmat, tietokone tutuksi -opastukset ja miesten pajatoiminta pysyvät kalenterissa vastakin. Eläkeliiton tuolijumppa ehti kuitenkin jo hakeutua muualle, koska jumppatilasta pyydettiin maksua, ennen kuin tilanne muuttui.

Teemapäiviä ja tietoiskuja

Marjatta Tuomisto Katisten alueen asukasyhdistyksestä ehdotti, että kaupungin tukema Pysäkki vetäisi aluksi nykyistä enemmän toimintaa, ja yhdistykset liittyisivät mukaan hiljalleen.

-Näin yhdistyksillä olisi aikaa saada rivinsä järjestykseen.

Taina Laakson mukaan yhdistyksillä ja järjestöillä on hallussaan viimeisin tieto monista asioista. Tietoa voitaisiin jakaa esimerkiksi luennoilla.

-Teemapäivät, kuten erilaiset terveyspäivät ja arkipäivän elämään liittyvät tietoiskut, voisivat olla yksi asia, jossa yhdistykset voisivat tarjota asiantuntemustaan.

Keskiviikkona huoletti muun muassa se, saisivatko järjestöjen toiminnassa olevat toispaikkakuntalaiset tulla myös Voutilakeskukseen ja Keinusaareen.

-Tietenkin, Leena Harjula lupasi.

Asukasagentti Mira Sillanpää kertoi, millaista toimintaa Uudistuva kylä kaupungissa -hanke on kehitellyt Jukolassa ja Iittalassa.

-Lapset ja vanhukset muun muassa leipovat yhdessä, ja koulujen oppilaat ovat vetäneet ikäihmisten jumppaa, hän esitteli. (HäSa)