Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kenkä liikkuu, suksi ei vielä

Ei tämä ole tavatonta. Nyt palataan muutaman supertalven jälkeen normaaliin päiväjärjestykseen. Näin kommentoivat paikalliset urheiluvälinekauppiaat tämän hetkistä kaupankäyntiä.

Himohiihtäjät ovat suksensa jo hankkineet ja suihkivat hiihtoputkissa. Luistelijoita ja kiekkoilijoita ei jäähallin kattoon rapiseva vesisade juuri haittaa. Mutta suuri kuluttajamassa odottaa lunta ja pakkasta ennen talviurheiluvälineostoksille lähtöä.

– Tavara ei ole liikkunut samaan malliin kuin edellisinä hyvinä talvina. Jälleen kerran nähdään kuinka sääherkkä ala urheilukauppa on, sanoo Intersportin kauppias Henri Purhonen.

Toistaiseksi “talven” parhaita myyntiartikkeleja ovat olleet vaatteet ja kengät.

– Mietin, otanko juoksukenkää hyllyyn ollenkaan, mutta onneksi otin, ja laajan valikoiman. Sitä on mennyt ja Gore-Tex -kenkää varsinkin, kertoo kauppias Markku Ruohomäki, joka avasi Elmo Sport -liikkeensä toissaviikolla.

Joulupukki auttaa aina

Tiiriön Sportian vastaava myyjä Tomi Ojanen sanoo, että nykyään ihmiset eivät juurikaan suunnittele ostoksiaan vaan reagoivat tarpeisiinsa. Jos kaapista ei pakkasaamuna löydy toppatakkia, lähdetään sellainen hakemaan kaupasta saman tien.

– Tästä syntyy tämä klassinen tilanne, ettei urheilukapasta löydy heinäkuussa uimahousuja. Sama pätee myös talvella, jos sen tulo venyy kovin pitkälle, toteaa Ojanen.

Talvi on kuitenkin aina tullut, samoin veronpalautukset sekä joulu. Kauppiaat vakuuttavat olevansa luottavaisin mielin lähiviikkojen myynnin suhteen. Edes uhkaava lama ei uskoa murenna.

– Sporttikauppa on siitä hyvää kauppaa, että huonoina aikoina tehdään suurien ostoksien sijasta pieniä ostoksia oman kunnon kohottamiseksi, sanoo Ruohomäki.

Nanosuksen voittokulku jatkuu

Muodostuu joulumyynti millaiseksi tahansa, voivat kuluttajat olla varmoja, että heti joulun jälkeen alkavat alennusmyynnit urheilukaupoissakin.

Alehintoja lyödään kuitenkin lähinnä vaatteisiin, ei välineisiin. Erilaisia suksia, luistimia ja lautoja myydään kunnon katteella ainakin hiihtolomiin asti.

Kauppiaat ovat yhtä mieltä siitä, että tämän talven hittituote on viime keväänä kesken sesongin loppuun myydyt Nanogrip -sukset.

– Jos vain keli on kohdillaan, jatkuu niiden buumi varmasti, uskoo Purhonen.

Moni murtomaahiihdon jo täysin hylännyt löysi lajin uudestaan, kun sitä voi harrastaa pitopohjaisilla suksilla.

– Suurin osa myytävistä suksista on kuitenkin edelleen voideltavia, sanoo Ruohomäki. (HäSa)