Lammin Pääjärven rannalla odottaa 20 000 neliön verran laitostiloja ja reilut 60 hehtaaria maata uutta käyttöä. Pääjärven kuntoutuskeskuksen eli entisen Ronnin keskuslaitoksen aika Lammilla päättyy pian lopullisesti.
Kehitysvammaisten hoitokotitoiminnan käytössä on vielä pari rakennusta. Viimeisetkin Eteva-kuntayhtymän piirissä olevat asukkaat muuttavat ensi vuoden aikana uusiin ryhmäkoteihin muualle Hämeenlinnaan, Janakkalaan ja Nastolaan.
– Kuntoutuskeskus on iso kokonaisuus, jolle on vaikeaa löytää uutta käyttöä, luonnehtii toimitusjohtaja Markku Lehtimäki Pääjärven Kiinteistöpalvelut oy:stä.
Kiistelty Lammin vastaanottokeskus on luopunut käyttämistään tiloista jo vuosi sitten.
Ronnin maapohjan omistaa Hämeenlinnan kaupunki. Rakennukset ovat Pääjärven Kiinteistöpalvelut oy:n, joka on Etevan kokonaan omistama tytäryhtiö.
Kävijöitä kyllä, tarjouksia ei
Ronnille on hiljaisesti yritetty löytää uutta omistajaa, mutta pienestä kiinnostuksesta huolimatta tuloksia ei ole syntynyt.
Paikan mahdollisesta jatkokäytöstä on tehty myös konsulttiselvitys, mutta ideoita pidemmälle ei ole edetty. Maankäytön osalta alueella on voimassa Lammin kunnan aikainen osayleiskaava.
– Pääjärvellä on käynyt neljä-viisi katsojaa, mutta yhtään tarjousta ei ole tehty. Paikka on hiljaisessa markkinoinnissa, Markku Lehtimäki kertoo.
Suuria laitoskokonaisuuksia on tyhjentynyt muuallakin Etelä-Suomessa viime vuosina. Heinolassa on esimerkiksi myynnissä tai vuokrattavana Reumasäätiön sairaalan 32 000 neliötä.
Valtavat tilat, valtavat kulut
Pääjärven kuntoutuskeskuksen ostajaehdokkaalta täytyy kauppahinnan lisäksi löytyä rahaa paikan ylläpitämiseen ja uuden toiminnan aloittamiseen. Pelkästään rakennusten lämmitys veisi arviolta 300 000 euroa vuodessa.
– Uuden toiminnan startti on iso kynnys, Markku Lehtimäki arvioi.
Oman aikansa keskuslaitosta varten rakennetuille tiloille ei todennäköisesti löytyisi nykykunnossaan uutta käyttöä, joten edessä olisi laaja peruskorjaus.
Rakennuksia Ronnissa on parikymmentä. Pääosa rakennuskannasta koostuu 1960-70-lukujen vaihteen punatiilisiä tasakattotaloista.
1700-luvulta periytyvä Kauppilan kartanon puinen päärakennus on suojeltu. Samassa pihapiirissä on myös hirsinen makasiini. Kauppilan kartano kuuluu Hämeen maakunnallisesti arvokkaisiin rakennusperintökohteisiin.
Pääjärven rantaviivaa Ronnin kokonaisuuteen liittyy noin 400 metriä. Järven rannassa sijaitsee kaksi puista saunarakennusta. (HäSa)