Harkinnassa on puoliautomaattisten pistoolien ja suurikaliiperisten revolverien kieltäminen sekä myös voimakkaimpien ilma- ja jousiaseiden määrääminen luvanvaraisiksi.
Sisäministeriön aseturvallisuustoimikunnalla on vielä kuukausi aikaa pohtia, millä tavoin aselain uudistamisen kakkosvaihetta viedään eteenpäin.
Kouluampumisten jälkeen aselakia ryhdyttiin kiireesti tiukentamaan ja edellinen eduskunta ehti hyväksyä aselupien uudet säännöt. Lupia valvotaan nyt paljon aiempaa tiukemmin ja lupia on vaikeampi saada. Erityisen tiukassa ovat käsiaseluvat.
Kakkosvaiheen uudistus raukesi vaaleihin, kun lakiesitystä ei saatu edellisen eduskunnan aikana valmiiksi saati hyväksytyksi. Asiaa ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä aselaissa on useita uudistamista kaipaavia kohtia.
Sisäministeriön poliisiosaston projektipäällikkö Mika Lehtonen kertoo, että esimerkiksi ampumaratoja koskevat lait ovat vuodelta 1915 olevassa keisarillisen senaatin asetuksessa ja siis monin osin vanhentuneita.
Kuka valvoo ampumaratojen käyttöä?
-Pitää pohtia, tarvitaanko ampumaradoille turvallisuussyistä lupa sekä miten ja kuka niiden käyttöä valvoo. Ympäristölupa-asiat ovat erikseen.
Aselaeissa on tarkistamista muun muassa siinä, pitäisikö ampumaurheiluun soveltumattomia käsiasetyyppejä kieltää. Harkinnassa on puoliautomaattisten pistoolien ja suurikaliiperisten revolverien kieltäminen. Myös voimakkaimpien ilma- ja jousiaseiden määräämistä luvanvaraisiksi harkitaan. Aseiksi luettavien kaasusumuttimien sisältämien aineiden valikoima on myös harkinnassa.
Aselaissa on myös joitakin muita, lähinnä teknisiä asioita, joiden selvittäminen on jälkeen tullut ajankohtaiseksi. Näiltä osin lakia on muutettu viimeksi kymmenkunta vuotta sitten.
Lehtosen mukaan edellisen eduskunnan aikana tehty aselain kakkosvaiheen valmistelutyö ei mennyt hukkaan. Esimerkiksi ampumaratoja koskevaa lainsäädäntöä ehdittiin miettiä eri järjestöjen ja muiden asianosaisten kanssa ja myös löytää pitkälti yksimielinen näkemys. (HäSa)