Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko iltalukiolainen jäädä kokonaan ilman tukia?

Hämeen Sanomien mielipideosastolla ihmeteltiin 19. lokakuuta 19-vuotiaan iltalukiolaisen tilannetta. Iltalukiolainen oli mielipidekirjoituksen mukaan työ- ja elinkeinotoimistossa katsottu kokopäiväiseksi opiskelijaksi, jolloin hän ei voinut olla työtön työnhakija ja saada työttömyyskorvausta.

Iltalukiolaisen pulma oli se, että hän ei saanut opintotukeakaan.

Kelan mukaan opintotukea voi saada vain päätoimisiin lukio-opintoihin. Lukio-opinnot ovat päätoimisia, jos niiden kokonaislaajuus on yhteensä vähintään 75 kurssia. Ilta- ja aikuislukio-opinnot ovat pääsääntöisesti sivutoimisia opintoja.

Millaisessa tilanteessa iltalukion opiskelija voi jäädä ilman opintotukea, etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen Kelan opintotukiryhmästä?

– Valitettavasti on totta, että ilta- tai aikuislukiossa opiskeleva voi jäädä kokonaan tukien ulkopuolelle. Koulutusmuotona aikuis- ja iltalukio on rajattu kokonaisuudessaan pois opintotuen piiristä.

– Kelan näkemys on, että opintuen myöntämisperusteita pitäisi muuttaa. Lainsäätäjälle on jo esitetty toivomus, että tilanne muuttuisi.

Millä perusteella työ- ja elinkeinotoimisto luokittelee opiskelijan päätoimiseksi opiskelijaksi, erikoistyövoimaneuvoja

Aini Siikaluoma

valtakunnallisen työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalvelusta?

– Työttömyysturvalain mukaan nuorille suunnattuja lukio-opintoja pidetään päätoimisina, kun niiden laajuus on yhteensä 75 kurssia. Kurssiraja perustuu lukioasetukseen, jonka mukaan lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Aikuisille tarkoitetussa opetuksessa aikuislukiossa oppimäärä sisältää vähintään 44 kurssia.

– Laajuudeltaan 75 kurssin lukio-opinnot ovat siis aina päätoimisia niiden suoritusajankohdasta tai suoritustavasta riippumatta. Etä- ja verkkolukioissakin suoritettavat lukio-opinnot, joiden laajuus on vähintään 75 kurssia, ovat lähtökohtaisesti päätoimisia. Myös sisäoppilaitoksessa, kuten kansanopistossa suoritettavat lukio-opinnot ovat aina päätoimisia.

Milloin opinnot ovat työ- ja elinkeinotoimiston näkökulmasta sivutoimisia?

– Aikuislukion opintojen laajuus on alle 75 kurssia, joten opinnot ovat työttömyysturvalain mukaan pääsääntöisesti sivutoimisia riippumatta siitä opiskellaanko aikuislukiossa päivällä vai illalla. Sivutoimisella opiskelijalla tulee täyttää kaikki muut työttömyysturvan saamisen edellytykset, mm. olla kokoaikatyöhön käytettävissä opintojen aikana. Kaikki edellytykset täyttäessään hän on työtön työnhakija ja voi olla myös työttömyysetuuteen oikeutettu. 75 kurssin laajuisista päivälukio-opinnoista siirryttäessä suoraan aikuislukioon katsotaan aiemmin päätoimisina aloitettujen opintojen jatkuvan edelleen, eikä oikeutta työttömyysetuuteen ole päätoimisten opintojen vuoksi. (HäSa)