Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikollisuus Kanta-Hämeessä valtakunnan keskitasoa

Rikollisuuden määrä on kehittynyt Kanta-Hämeessä jotakuinkin samaan tahtiin kuin koko maassa. Vain liikennerikkomusten määrä poikkeaa merkittävästi alaspäin valtakunnan trendistä.

Apulaispoliisipäällikkö Mika Heikkonen Kanta-Hämeen poliisilaitoksesta sanoo, että liikennerikkomukset ovat vähentyneet 35 prosenttia vuonna 2011 tähän mennessä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Se johtuu lähinnä valvonnan vähentymisestä.

Koko maassa liikennerikkomusten määrä kasvoi vuonna 2010 edellisvuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia, mikä johtuu lähinnä automaattisesta nopeusvalvonnasta.

Kaikkien rikoslakirikosten määrä on Kanta-Hämeessä laskenut vuonna 2011 4,3 prosenttia edellisvuodesta. Koko maassa lasku vuonna 2010 verrattuna edellisvuoteen oli yhdeksän prosenttia. Tässä vertaillaan Kanta-Hämeen tuoretta rikostilastoa valtakunnalliseen vuotta vanhempaan tilastoon siksi, ettei tuoretta valtakunnallista tilastoa ole saatavissa.

Ilmoitettujen raiskauksien määrä on lisääntynyt koko 2000-luvun, joskin vuosivaihtelut ovat suuria. Tämä johtuu siitä, että ilmoitusherkkyys on lisääntynyt. Edelleenkin valtaosa raiskauksista jätetään ilmoittamatta.

Suomalainen tappaa humalassa

Henkirikosten määrä koko maassa oli viime vuonna pienempi kuin 10 vuoden keskiarvo. Useimmat henkirikokset ovat syrjäytyneiden päihdeongelmaisten humalapäissään tekemiä tappoja. Niiden takia Suomessa kuolee rikoksen uhrina enemmän ihmisiä kuin muissa pohjoismaissa. Viime vuonna murhia, tappoja ja surmia tehtiin 110.

Pahoinpitelyjen määrä on koko maassa pysynyt likimain ennallaan. Ryöstöt lisääntyivät viime vuoden alkupuoliskolla 12 prosenttia.

Varkaudet ovat vähentyneet tasaisesti jo 15 vuoden ajan lähinnä omaisuuden suojauksen parantumisen takia. Moottoriajoneuvojen käyttövarkaudet ovat puolittuneet kymmenessä vuodessa. Suurin syy on ajonestolaitteiden tulo kaikkiin uusiin autoihin.

Kavallusten määrä on pysynyt ennallaan jo kymmenen vuotta. Petosten määrä väheni viime vuonna yhdeksän prosenttia edellisvuodesta ja maksuvälinepetokset 10 prosenttia.

Vahingonteot ovat vähentyneet kuusi prosenttia, mikä johtunee graffiti-innostuksen laantumisesta.

Talousrikosten tutkinta tehostuu

Talousrikosten määrä on vähentynyt 1990-luvun puolivälistä. Tämä johtuu siitä, että vain mitätön viiden prosentin osuus talousrikoksista paljastuu. Talousrikosten tutkinta on otettu poliisin painopistealueeksi.

Mika Heikkonen kertoo, että ensi vuoden alusta Kanta-Hämeessä on toistakymmentä tutkijaa käsittävä talousrikosyksikkö. Tänä vuonna tutkijoiden määrä on ollut tuntuvasti pienempi eläköitymisen ja virkavapaiden takia.

Ympäristörikosten määrä on kasvanut yhdeksällä prosentilla. Tämä johtunee yhteiskunnallisen ilmapiirin muutoksesta, ympäristöstä kannetaan huolta. Isot ympäristörikokset ovat yleensä myös talousrikoksia, kun esimerkiksi jätteitä kuljetetaan suuria määriä maastoon asianmukaisen kalliin käsittelyn asemesta.

Rattijuopumusten määrä laski 9 prosenttia vuonna 2010. Kanta-Hämeessä lasku oli vain 2,2 prosenttia. Ero selittyy sillä, että rattijuopumusvalvonta on maakunnassa ollut muuta liikennevalvontaa tehokkaampaa.

Huumausainerikokset lisääntyivät kuusi prosenttia viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Törkeiden huumerikosten määrä kasvoi peräti 17 prosenttia. Kanta-Hämeessä kaikenlaisten huumerikosten kasvu oli 7,3 prosenttia. Kasvuluvut selittyvät valvonnan lisääntymisellä ja tutkinnan onnistumisella.

Ulkomaalaiset tekevät paljon rikoksia

Ulkomaalaisten osuus rikoksentekijöistä on 11 prosenttia, kun liikennerikoksia ei oteta lukuun. Liikennerikoksista heidän osuutensa on viisi prosenttia. Ulkomaalaiset ovat lukumääräänsä nähden huimasti yliedustettuina rikostilastoissa, mikä ainakin osittain johtuu suomeen vartavasten rikoksia tekemään tulevien lähinnä balttien ja romanialaisten rötöksistä.

Eri rikostyypeistä ulkomaalaiset ovat suhteellisesti yleisimmin epäiltynä raiskauksista. Raiskauksiin syyllistyvät muut ulkomaalaiset kuin ammattirikolliset. (HäSa)