Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janakkala karsi budjettia, menot kasvoivat silti

Janakkalan kunta julkisti keskiviikkona kunnanhallituksen budjettiesityksen, jossa toimintakulut kasvavat 5,1 prosenttia tämänvuotisesta. Silti kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen vakuutti, että budjettivalmistelussa tehtiin raskasta ja kipeää karsintaa.

-Hallintokunnat saivat itse tehdä karsintaa. Kunnanjohtaja ei yksin käyttänyt punakynää, sanoi valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.).

Esimerkiksi perusturvalautakunnan esittämiä asioita karsittiin kahden miljoonan euron edestä.

Veronkorotus oikeaan aikaan

Janakkalan veroprosentti nousee ensi vuonna 0,25 prosenttiyksikköä. Budjettiesitys osoittaa Silvennoisen mielestä sen, että korotus oli oikein ajoitettu.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Merja Taponen (kesk.) kertoi, että vuoteen 2015 ulottuvalle suunnitelmakaudelle ei ole suunnitteilla uusia veronkorotuksia.

Ensi vuoden budjetti on tasapainossa. Vuosikatteen ja poistojen erotus on tosin puoli miljoonaa euroa miinuksella, mutta tasapaino saadaan niistä rahoista, jotka varattiin työllisyyttä ja maanhankintaa varten kolme vuotta sitten.

Taponen kuvaili 5,1 prosentin toimintakulujen kasvua kovaksi – etenkin kun tulojen kasvu on pienempää. Verotulojen arvioidaan kasvavan 4 prosenttia, valtionosuuksien 2,4 ja toimintatuottojen 4,2 prosenttia.

Lainaa tarvitaan lisää

Janakkalan käyttää rakentamiseen ja muihin investointeihin ensi vuonna 6,8 miljoonaa euroa. Tätä varten kunnan on otettava uutta lainaa. Sen sijaan tänä vuonna nettovelkaa ei tarvittu lisää.

-Myönteistä on, että omaishoidon tuki säilyy nykytasolla ja lasten kotihoidon kuntalisän kriteerit säilyvät ennallaan, Taponen sanoi.

Kunnanhallitus ei kuitenkaan ollut kuntalisästä yksimielinen. Kunnanjohtaja esitti kuntalisän kriteereiden kiristämistä, mitä demarit ja vasemmistoliiton edustaja kannattivat. Muiden puolueiden äänin kiristysaie kuitenkin raukesi.

-Meillä säilyy seutukunnan paras kuntalisä, Taponen iloitsi.

Kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) kertoi, että budjettineuvottelujen pahin vääntö käytiin työllistämisrahoista. Kunta siirtää näistä rahoista noin 220 000 euroa uusien vakanssien perustamiseen.

Nämä vakanssit ovat kaksi ohjaajan tointa nuorten työpajaan sekä neljä lähihoitajan tointa.

“Peitonjatkamisen logiikkaa”

Kyseessä oleviin työllistämisrahoihin liittyy valtion tuki. Kunnan vähentäessä omaa osuuttaan 220 000 eurolla, valtion tuki vähenee 83 000 euroa.

Myös kunnanhallituksen varajäsen Jaana Kivistö (vas.) arvosteli ratkaisua.

-Tämä on peitonjatkamisen logiikkaa ja lisäksi kustannustehotonta, koska valtion tuki menetetään.

Esa Silvennoinen huomautti, että uudet työpajaohjaajien toimet tukevat työllistymistä.

Uudessa investointisuunnitelmassa ei mainita enää Turengin uuden päiväkodin rakentamista. Aiemmassa suunnitelmassa hanke oli merkitty – tosin ehdollisena – vuosille 2012-2014.

Kalevi Ilmarisen mukaan demarit olisivat kuitenkin pitäneet päiväkodin edelleen suunnitelmissa.

Uusien päiväkotien tarvetta selvitetään

-Vaikka päiväkotia ei näy budjetissa investointina, ensi vuonna tehdään tarveselvitys Turengin ja Tervakosken uusista päiväkodeista, Merja Taponen sanoi.

Ennen kaikkea Taponen toivoo, että kuntaan perustettaisiin yksityinen päiväkoti, jotta kunnan ei tarvitsisi itse investoida rakentamiseen.

Jaana Kivistön mielestä budjetin hyviä puolia on panostaminen ennaltaehkäisevään toimintaan. Psykiatrian toimi vakinaistetaan ja psykiatrisen sairaanhoitajan toimi perustetaan. Lisäksi perhetyön kotihoitoon vakinaistetaan kahden lähihoitajan toimet.

Hammashuollon tilanteen pitäisi parantua ensi vuonna, sillä särkypäivystys aiotaan ulkoistaa. Sitä varten budjettiesityksessä on 210 000 euron määräraha.

Kunta saa ensi vuonna palkkalistoilleen työntekijöitä myös muista kunnista, sillä Janakkala alkaa pyörittää Hämeenlinnan ja Riihimäen seudun kuntien yhteistä maataloushallintoa.

Ensi vuoden talousarviosta päättää lopullisesti valtuusto 12. joulukuuta. (HäSa)