Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö: Kreikan pelaaminen on lopussa

Presidenttiehdokas, varatuomari Sauli Niinistö (kok.) katsoo, ettei Kreikalle löydy enää EU-maista juuri sympatiaa.

-Kreikka on pelannut itsensä täysin poliittiseen paitsioon. Joustovara on lopussa, nyt pelaavat enää kylmät numerot, Niinistö toteaa.

Hän arvioi, että osa EU-johtajista alkaa olla sitä mieltä, että peli on Kreikan osalta nyt kokonaan lopussa.

-En itse ehkä ole tällä kannalla, mutta jotkut muut voivat olla. Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn puheissa on ollut nähtävissä selvää närkästystä, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa Kreikan irtautuminen eurosta – joko muiden tai omasta tahdosta – johtaisi koko maan patoamiseen, eristämiseen muusta Euroopasta.

-Kreikassa olisi täysi kaaos, mutta jos kriisi kyettäisiin patoamaan, ei se Suomeen asti vaikuttaisi, Niinistö toteaa.

Italiassa oikea järjestys

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Niinistö kertoo ilahtuneensa kuullessaan tuoreita uutisia Italiasta, joka on kamppaillut muun muassa korkeiden korkojen kanssa. Tieto kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaantulosta saa Niinistöltä täyden hyväksynnän.

-IMF:n kaverit ottavat hommat hanskaansa, se on oikea asetelma, Niinistö kiittelee Italian ja EU:n päätöksentekoa.

Samoin olisi pitänyt menetellä alun perin myös Kreikan kanssa. Niinistö on edelleen harmissaan siitä, että häntä syytettiin populistiksi, kun hän aikanaan kritisoi EU:n toimia maan pelastamiseksi.

-Sanoin vain, että kriisi hoidettiin väärässä järjestyksessä. Ensin olisi pitänyt heittää kehiin IMF ja panna maa velkajärjestelyyn, sitten kansallinen hallitus tukemaan omia pankkejaan ja vasta viimeiseksi tulla vastaan laajan tukipaketin kanssa. Tämä kehityskulku olisi johtanut paljon oikeudenmukaisempaan lopputulokseen, jossa vastuu olisi ainakin jossain määrin noudattanut tehtyjä virheitä, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa Sarkozy teki kohtalokkaan virheen tammikuussa 2010 sanomalla, että euro kyllä hoitaa lapsensa ja että IMF:n on syytä pysytellä kriisistä ulkopuolella.

-Syntyi illuusio yhteisestä vastuusta. Se oli totaalinen poliittinen takinkäännös, jolla myytiin ensimmäinen tukipaketti. Tukikielto kyettiin hämmästyttävän nopeasti kääntämään nurinniskoin, Niinistö ihmettelee.

Perustauti hiipuu hitaasti

Niinistön mielestä Kreikassa nyt jylläävää tautia ei ole vielä riittävästi diagnosoitu.

-Perussairaus on ylivelkaantuminen, joka pistää ulos erillisiä paiseita, kuten nyt Kreikan, Islannin ja Lehman Brothersin kohdalla, Niinistö vertaa

Paiseet nitistetään yksi kerrallaan, mutta perustauti jää painamaan vielä pitkäksi aikaa.

-En toivo, mutta en näe siihen mitään muuta ratkaisua kuin että hidas inflaatio hoitaa sen, Niinistö sanoo.

Vaikka tilanne on vakava, Niinistö uskoo, ettei Kreikan kriisi pääse leviämään koko Etelä-Eurooppaan. Töitä se tosin vaatii.

-Mistä löytyy se viisasten kivi, jolla Etelä-Euroopan maat vastaavat kilpailuun, Niinistö pohtii.

Niinistö vieraili perjantaina Hämeenlinnassa kiinteistöalan vuosiseminaarissa. (HäSa)