Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitamattomille haudoille viedään pian kuulutuslaput Janakkalassa

Kun puutarhuri Kari Kouhia teki loppukesästä tarkastuskierroksia Janakkalan hautausmaalla, hän näki ja kirjasi ylös satoja epäsiistejä hautoja. Listalle kertyi 530 hautaa.

Kuluneella viikolla hän teki vielä viimeisen tarkistuskierroksen. Lopulliseen listaan jäi 432 hautaa.

Kuulutus kuun lopulla

Seurakunta kuuluttaa ja “laputtaa” hoitamattomat haudat marraskuun lopulla. Tarkoitus on, että ne haudat, joita omaiset eivät laita kuntoon vuoden aikana, otetaan seurakunnan haltuun.

-Suurin osa näistä haudoista otetaan käyttöön uudestaan. Vanhimmat, kirkon lähellä olevat haudat säilytetään, ja seurakunta alkaa huolehtia niistä, Kouhia sanoo.

Pyhän Laurin kirkon lähellä on vanhoja hautoja, joita ei siis oteta uudestaan käyttöön, vaikka omaisia ei enää olisi tai vaikkeivät nämä enää huolehtisi haudasta. Janakkalan kirkkovaltuusto päätti 1990-luvulla, että tällaiset haudat säilytetään.

Siisteys luo kauneutta

Vanhat haudat ovat yksi syy siihen, että Janakkalan hautausmaata pidetään poikkeuksellisen kauniina. Mutta hautausmaan yleisilmeeseen vaikuttaa myös se, että seurakunnalla on selvät kriteerit siitä, minkälaisessa kunnossa hautojen tulee olla.

Kari Kouhia huomauttaa kuitenkin, että kriteerit ovat pitkälti valtakunnalliset.

-Mutta tietysti jotkut seurakuntapuutarhurit voivat noudattaa niitä tiukemmin kuin jotkut toiset.

Janakkalan hautausmaalla on laajennuksen jälkeen riittävästi hautoja. Laputusta ei tehdäkään sen vuoksi, että saataisiin uusia hautoja käyttöön, vaan nimenomaan hautausmaan yleisilmeen takia.

Kari Kouhia on huomannut, että joidenkin mielestä haudan hoidoksi riittää se, että haudalle viedään kukka kerran kesässä. Mutta asia onkin niin, että kukkien vieminen ei ole pakollista, mutta haudan tulee muuten näyttää siistiltä, ja kiven sekä mahdollisten reunakivien tulee olla suorassa.

Kitkemätön ruoho alkaa rehottaa

Suurinta osa Janakkalan hautausmaasta peittää nurmi, jonka seurakunta leikkaa. Hautakivien ympäristö jää kuitenkin haudan haltijan vastuulle.

-Jos ruohoa ei kitketä hautakiven ympäriltä, siihen kasvaa kesän aikana kaksikymmentä senttiä korkea pehko. Ei paljon auta, jos siihen sitten tökätään joku kukka.

Haudan hoito vaatii Kouhian mielestä vähintään kaksi kolme käyntiä kesässä.

Moni on ulkoistanut haudan hoidon seurakunnalle. Janakkalan hautausmaalla on 5 400 hautaa, ja niistä puolet on seurakunnan hoidossa.

Laputuksia aiempaa enemmän

Tuleva laputus koskee siis yli 400:aa hautaa. Kun laputuksia tehtiin edellisen kerran kymmenen vuotta sitten, laputettavia hautoja oli vähän yli 200.

Mistä näin suuri ero johtuu?

Kari Kouhia ei osaa sanoa varmasti, sillä hän ei ollut nykyisessä tehtävässään vielä kymmenen vuotta sitten.

-Ehkä kriteerit ovat kiristyneet, tai sitten ihmiset hoitavat hautoja entistä huonommin. Voi olla, että kun sukupolvi on vaihtunut, nuoremmat eivät koe haudanhoitoa enää niin tärkeäksi. (HäSa)