Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäilmaongelmat: "Työläintä on ollut muuttaa omat asenteet"

Senaatti-kiinteistöt on taistellut kosteus- ja homevaurioita vastaan jo 2000-luvun puolivälistä saakka. Valtion liikelaitoksessa ei kauan mietitty, kun sitä pyydettiin mukaan valtakunnallisiin Kosteus- ja hometalkoisiin, sillä yhtiöllä on vastuullaan Suomessa yli 11 000 kiinteistöä, joiden arvo on yli viisi miljardia euroa.

– Tumput suorina seisomisen aika on ohi. Tietoakin alkaa olla jo niin paljon, ettemme voi piiloutua enää tietämättömyyden taakse. Meidän on pyrittävä kaikin mahdollisin keinoin siihen, että pääsemme puuttumaan rakennusten kosteusvaurioihin jo ennen kuin niistä tulee ongelma ja uhka ihmisten terveydelle, Senaatti-kiinteistöjen investoinneista vastaava johtaja Jukka Riikonen painottaa.

Hämeenlinnassa Senaatti-kiinteistöillä on yli 300 kiinteistöä, joiden joukossa on kouluja, vankiloita, poliisiasemia sekä esimerkiksi maakunta-arkisto. Se omistaa myös puolustusvoimien rakennukset Parolannummella ja Hämeenlinassa.

– Suuri osa kiinteistöistämme on rakennettu juuri 60- ja 70-luvuilla. Niissä on kosteus- ja homevaurioita ihan yhtä lailla kuin muissakin Suomen sen ajan rakennuksissa. Sisäilmaongelmat ovat loputon rahareikä. Pelkästään sisäilmaremontteihin kuluu vuosittain 20 miljoonaa euroa, Riikonen korostaa.

Senaatti-kiinteistöt osoitti Hämeenlinnan uuden poliisitalon ja Turussa remontoitavan virastotalon kosteusanturien pilottihankkeiksi siinä toivossa, että projekti kantaisi hedelmää.

– Olemme tähän asti toimineet kuin palokunta. Kun asukkaat ovat alkaneet oireilla, olemme rynnänneet paikalle, tehneet korjaukset ja ristineet sitten kädet siinä toivossa, että korjaukset riittävät. Monta kertaa ongelmat ovat palanneet, Riikonen kertoo.

Riikonen myöntää, että remonteissa on tehty virheitä.

– Toivottavasti niiden määrä kuitenkin vähenee.

Ongelmat ovat taloissa

Jukka Riikonen pitää home- ja kosteusvaurioita äärimmäisen vakavana asiana. Hänen mielestään asioihin pitää pystyä puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Meidän suhtautumisemme muuttui sen jälkeen, kun perustimme Työterveyslaitoksen kanssa vain sisäilmaongelmiin paneutuvan työryhmän. Ennen tätä meillä oli asenneongelma. Talot olivat aina kunnossa ja vika ihmisissä. Vei vuosia ennen kuin asenteet muuttuivat ja huomasimme, että ongelmat on poistettava.

Senaatti-kiinteistöt on kouluttanut henkilöstönsä viidessä eri koulutusohjelmassa ja yhtiössä on luotu sisäilmaongelmien toimintamalli. . Vuodenvaihteessa yhtiössä alettiin kerätä sen omistamista kiinteistöistä rekisteriä, josta näkee heti jokaisen rakennuksen korjaustarpeet ja kunnon. Työ on valmis vuodenvaihteessa..

– Yleensä ongelmat ratkeavat helpommin, kun niitä on ratkomassa laaja porukka niin kuin nyt Kosteus- ja hometalkoissa. Senaatti-kiinteistöt on kuitenkin vain yksi pieni osanen koko sopassa.