Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mistä näitä banaanikärpäsiä oikein tulee? – Keittiössä hyörivistä hyönteisistä on vaikea päästä eroon, jos hedelmiä säilyttää väärin

Banaanikärpäsiä on erityisen paljon syksyllä, koska niille löytyy paljon syötävää. Hyönteistutkija kertoo, miten niiden lisääntymistä voi estää. Poppaskonsteja banaanikärpästen hävittämiseen ei ole, mutta erilaisia ansoja voi kokeilla. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 9.9.2011.

Niitä vain sikiää, vaikka ansoja on viritetty ja omenat on siirretty ulos, eikä niistä ei tahdo päästä eroon, ei sitten millään. Mistä banaanikärpäset oikein tulevat Luonnontieteellisen keskusmuseon hyönteistutkija Pekka Vilkamaa?

– Banaanikärpäset tulevat yleensä sisälle hedelmien mukana. Ne eivät ole vielä aikuisia vaan yleensä ne tulevat munina sisälle. Banaanikärpänen on muninut hedelmän pinnalle, mutta munia ei erota. Kun hedelmät tuodaan sisälle lämpimään, munat alkavat kehittyä.

Kuinka pian munista tulee banaanikärpäsiä?

– Ensin munista tulee pieniä toukkia. Sitten toukat koteloituvat ja niistä kuoriutuu lentäviä banaanikärpäsiä. Munista tulee aikuisia kärpäsiä viikossa. Banaanikärpäsen elinikä on noin neljä viikkoa.

Miksi ne haluavat juuri ihmisten keittiöihin?

– Ne ovat kuin rottia. Ne elävät ihmisen läheisyydessä. Niitä on paljon juuri roskisten lähellä ja sisällä keittiössä.

Miksi niitä on niin paljon juuri syksyllä?

– Silloin banaanikärpäsille on paljon syötävää. Mutta kyllä niitä esiintyy ympäri vuoden.

Miksi banaanikärpäsiä on niin vaikea häätää?

– Ne pystyvät hyvin lisääntymään sisätiloissa. Esimerkiksi jos naaras pääsee munimaan hedelmien päälle, mehulasiin, viinilasiin tai biojätteeseen. Mitään makeaa ei kannattaisi jättää pöydille, koska banaanikärpänen laskee munansa sinne. Esimerkiksi tyhjässä mehupurkissa on ihanteellinen paikka munimiseen.

Miten niistä sitten pääsee eroon?

– Esimerkiksi kaikki hedelmät kannattaisi huolellisesti pestä, etteivät niissä olevat munat pääsisi kehittymään. Hedelmät kannattaisi myös säilyttää hyvin suljetussa astiassa tai jääkaapissa. Pahinta on jättää hedelmät suojaamatta pöydälle. Jos banaanikärpäsen lisääntymistä ei saa katkaistua, niistä on vaikeaa päästä eroon.

Voiko banaanikärpäsiä myrkyttää?

– Kyllä voi, mutta harva haluaa sumuttaa hyönteismyrkkyä keittiössä.

Netti on pullollaan vinkkejä banaanikärpästen hävittämiseen. Onko jotakin erityisen hyvää tapaa?

– Ei siihen mitään poppaskonsteja ole. Onhan näitä, että panee mehulasiin mehua ja osa banaanikärpäsistä jää sinne. Kannattaako sellaiseen sitten ruveta, on toinen asia. Kuinka paljon banaanikärpänen häiritsee ihmisiä?

– Monet kokevat kaikki hyönteiset haitalliseksi. Toisia ne eivät häiritse, mutta kyllä saan aika paljon puheluita, joissa kysytään, kuinka niistä pääsisi eroon tai onko niistä haittaa.

Houkutteleeko banaanikärpänen muita hyönteisiä sisälle?

– Ei oikeastaan.

Levittääkö banaanikärpänen tauteja?

– Ei levitä. Eikä niistä aiheudu oikeastaan mitään vahinkoa.

Miksi hyönteisen nimi on banaanikärpänen? Viihtyykö banaanikärpänen erityisen hyvin banaanissa?

– Kyllä banaaniterttu on otollinen ja suojaisa paikka munimiseen, mutta banaanikärpänen viihtyy muissakin hedelmissä. (HäSa)