Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savusaunan kiuas on yksilö

Kalvolalainen Matti Aumo raapaisee tulen tuohenkäppyrään. Savusaunan kiukaan alle hän on sytytysvaiheessa sujauttanut vain pari kolme leppäpuista klapia.

Leppäpuu on Matti Aumon suosikki savusaunan kiukaan alla.

– Lämpöarvoltaan se on kohtalainen, mutta tuoksu on hyvä ja hiillos häipyy nopeasti, joten siinnosvaihekin jää lyhyeksi.

Raikkaan tuoksun sauna saa, kun sitä lämmitetään ovi auki. Toinen merkittävä seikka ilmanvaihdon kannalta saunottaessa on kapea ilmarako seinän ja lattian välissä.

Savusauna tekee uutta tulemista. Ihmiset ovat oppineet arvostamaan hyvän löylyn merkitystä.

Oikein lämmitetyssä, hyvin tuuletetussa savusaunassa lämpö on lempeää ja tuoksuu hyvälle. Raukean hyvänolon tunteen takaa negatiivisia ioneja luovuttava kivipintainen kiuas.

Kiuas on yksilö

Pienen kiukaan Aumo sanoo lämpenevän nopeasti, parissa tunnissa.

Oman saunansa kiukaaseen hän on muurannut sisustan tulitiilistä, ulkokuoren hylkyyn jääneistä noppakivistä ja lisäksi 250 kiloa löylykiviä.

Löylykivet hän neuvoo vaihtamaan likimain kerran vuodessa. Näin vältetään kivien rapautuminen ja puhtaina kivet sitovat itseensä lämpöä.

Kiukaat ovat yksilöitä, joten lämmittämistä, vaikka puuha onkin osa saunomisen nautintoa, ei kannata antaa ummikon tehtäväksi.

Lämmitettäessä saunaan muodostuu helposti syttyviä savukaasuja. Nokeentuneet katto ja seinät saattavat kipinästä roihahtaa tuleen. Ne onkin syytä puhdistaa irtonoesta aika ajoin.

Paloriski muodostuu myös, jos saunaa lämmitetään ovi vain vähän raollaan. Savuraja voi silloin laskea niin alas, että palavat savukaasut kiertyvät tulipesään ja sytyttävän saunan palamaan.

Puiden palamisen jälkeen saunan siintyminen vie aikaa tunnin verran. Vielä ennen kylpijöiden änkeytymistä saunan lempeään lämpöön, Aumo opastaa heittämään napakat nokilöylyt.

– Silloin auki jätetään niin ovi kuin räppänä, jolloin noki pääsee pöllähtämään saunasta ulos. (HäSa)