Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksityinen terveydenhuolto turvaa Suomen taloutta

Ilman yksityistä terveydenhuoltoa Suomen talous olisi paljon nykyistä huonommassa jamassa.

Tämä mieltä on Suomen Terveystalo Oy:n Hämeenlinnan yksikön johtaja, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Juha Myllykangas.

-Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat laadukkaita palveluja. Diagnostiikkaan ja hoitoon pääsy on nopeaa. Tämä on työelämässä olevien kannalta tärkeää ja näin säästetään myös työantajien ja yhteiskunnan kustannuksia. Nykyisin työnantajat jopa maksavat työntekijöidensä leikkauksia kustannusten säästämiseksi, kun julkisella puolella odotusajat ovat pitkät.

-Suomi tarvitsee sekä yksityistä että julkista terveydenhuoltoa, jotka täydentävät toisiaan. Julkisessa terveydenhuollossa käynti tulee asiakkaalle näennäisesti halvemmaksi, mutta tästä esimerkiksi kunnille jäävät kokonaiskustannukset eivät välttämättä ole tuottavuuden ja tehokkuuden kannalta katsottuna edullisia. Monien toimintojen avoin kilpailuttaminen ja vertailu voisi osaltaan hidastaa kiihtyviä terveydenhuollon nousevia kustannuksia

Sairastaminen käy kalliiksi

Työterveyshuolto on yksi tärkeimpiä aloja Hämeenlinnan Terveystalon toiminnassa.

-Työterveyshuolto on paljon muutakin sairaanhoitoa. Tavoitteena on turvata ihmisten työkunto ja pysyminen työelämässä mahdollisimman pitkään. Tämä on työterveyshuollon ykkösasia. Ainoastaan tätä kautta saavutetaan yhteistyössä työnantajien kanssa hyviä tuloksia.

-Yhden sairauspäivän kustannukset ovat 300 euroa. Työterveyshuollon kustannukset ovat mitättömän pienet tähän verrattuna, Myllykangas sanoo.

Myllykangas luonnehtii Suomen Terveystalon kymmenvuotista toimintaa menestykseksi.

-Palvelujen tarjonta on lisääntynyt. Erikoisalat ovat meillä hyvin edustettuna.

Tuberkuloosi yhä vaarana

Juha Myllykangas on ollut lääkärinä monessa mukana, muun muassa vankilalääkärinä, Hämeenlinnan kaupungin ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin omistaman Työsyke Oy:n toiminnan käynnistäjänä ja Hämeenlinnan Lääkärikeskus Oy:n toimitusjohtajana. Lääkärin tehtävissä hän on työskennellyt myös ulkomailla.

Hämeenlinnan vankisairaalan ylilääkärinä Myllykangas toimi 16 vuotta. Tässä yhteydessä hän osallistui Maailman terveysjärjestön projektiin, jonka tavoitteena oli parantaa tuberkuloosipotilaiden hoitoa Venäjän sairaaloissa.

-Tulokset olivat lupaavia Venäjän Karjalassa. Rajan takana on lääkkeille vastustuskykyisiä tuberkuloosikantoja. Tartunnan saaneet pitää hoitaa hyvin. Vaarana on tuberkuloosin leviäminen myös Suomessa.

-Suomessa esiintyy yhä tuberkuloosia, mutta hyvällä hoidolla se on saatu pysymään kurissa.

Rokotuksista ei varaa luopua

Juha Myllykangas ei ymmärrä vanhempia, jotka eivät halua rokottaa lapsiaan.

-Näin vaarannetaan lasten terveys. Tuhkarokkoa on alkanut esiintyä uudelleen. Rokottamattomuudella voi olla lapsille arvaamattomia seurauksia.

-Rokotuksista kieltäytyminen on ollut muissa maissa paljon pidemmällä. Nyt tämä ilmiö on valitettavasti lisääntymässä Suomessakin. Epidemiaa on vaikea hallita, kun se saa liian suuret mittasuhteet.

Rokotuksilla on Myllykankaan mukaan ollut paljon positiivisia seurauksia. Monet vaaralliset rokkotaudit, tuberkuloosi ja esimerkiksi sikotauti on saatu rokotuksilla hallintaan. (HäSa)