Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puunostaja haluaa nostaa metsien ongelmat pöydälle

Stora Enso haluaa nostaa metsänhoidon ja puukaupan ongelmat pöydälle. Etelä-Suomen aluejohtajan Janne Partasen mielestä asioita pitää käsitellä yhdessä metsänomistajien kanssa.

-Suomen metsävarat antaisivat mahdollisuuden paljon nykyistä suurempaan puun käyttöön.

Puukauppa ei käy niin kuin toivotaan. Suomen kaikkia metsiä ei hoideta ammattimaisesti. Ostajat ja myyjät kärsivät metsätilojen, metsäpalstojen ja metsiköiden pirstoutumisesta.

Partasen mielestä puuta riittää niin energiapuuksi kuin myös sellutehtaille. Yhteiskunnan ohjausjärjestelmät eivät kuitenkaan vie puuta oikeaan paikkaan.

Voimaloissa poltetaan kuitupuuta, joka työllistäisi ja toisi enemmän rahaa kemiallisessa metsäteollisuudessa. Partanen kertoo, että hän ei tiedä, kuinka paljon kuitupuuta poltetaan.

-Keravan biovoimalan pihalla on melko järeää puutavaraa. Jokin on pielessä.

Yhteiskunnan?ohjaus kuntoon

Partanen vaatii korjauksia yhteiskunnan ohjausjärjestelmiin. Myös metsätilojen ja -palstojen koon kasvattamiseksi on ratkaisuja. Hän myöntää, että ne eivät ole nopeita keinoja.

-Tilojen pirstoutuminen on suuri ongelma. Se pitää nostaa esille.

Partanen ei halua sosialisoida metsiä vaan pikemmin kannustaa metsätalousyrittäjiä.

-Olemme samassa veneessä metsänomistajien kanssa, hän vakuuttaa.

Suomen metsät ovat paremmassa kunnossa kuin missään muussa Euroopan maassa. Partasen mukaan menneitten vuosien investointien ansiosta metsät kasvavat nyt hyvin. Metsien hoidossa on kuitenkin paljon parantamisen varaa.

-Uudet metsänomistajat eivät välttämättä löydä meitä eivätkä tiedä, mitä metsässä täytyy tehdä. Neuvonnan merkitys puunhankinnassa kasvaa koko ajan.

Kanta-Hämeen?puuta tarvitaan

Partanen, joka vastaa koko Etelä-Suomen puunhankinnasta, oli tällä viikolla Hämeenlinnassa neuvomassa metsänomistajia metsien hoitamisessa ja puukaupassa. Yhtiö järjesti metsänomistajille metsäseminaarin.

-Käytämme puuta niin paljon, että ilman Kanta-Hämeen metsiä emme pärjää. Puulle on kysyntää ja ostamme sitä, Partanen vakuuttaa.

Stora Enso ostaa Kanta-Hämeestä puuta Anjalankosken ja Sunilan tehtaille sekä Heinolaan. Kaikki kuusitukit menevät Kotkan sahalle, vaikka yhtiö ei sitä enää itse omista.

Stora Enso on suurista metsäyhtiöistä jäänyt hieman kilpailijoiden varjoon maakunnassa. Sillä ei ole maakunnassa eikä aivan lähelläkään suuria tehtaita. Yhtiöllä on kuitenkin Hämeenlinnassa iso toimisto, joka muuttaa ensi kuun vaihteessa Keinusaaren uuteen toimistotaloon.

-Pyrimme olemaan esillä täällä. Tiedämme, että verohuojennusten jälkeen puukauppa on alkuvuonna hiljaista. Ajattelemme, ettei ainakaan jäisi kuvaa, että me emme olisi halukkaita ostamaan puuta. (HäSa)