Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämäläisehdokkaat kiristäisivät pääomaveroa

Suurin osa Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneista kansanedustajaehdokkaista olisi valmis korottamaan pääomatuloveroa nykyisestä 28 prosentista 30 prosenttiin. Tämä vaihtoehto on ehdokkaiden joukossa ylivoimaisesti suosituin keino tasapainottaa valtion taloutta. Vain muutama keskustan, kokoomuksen, piraattien ja muutoksen ehdokas ei olisi valmis korottamaan pääomaveroa.

-Verotus maksukyvyn mukaan eli suurempituloinen maksaa enemmän veroa, perustelee hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu Prabhakaran Ranjithkumar (sd.) myönteistä kantaansa.

Neljännes ehdokkaista on valmis kiristämään ansiotuloverotusta. Tähän olisi valmis puolet vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaista sekä kolme keskustan ja kristillisdemokraattien, kaksi SDP:n ja yksi SKP:n ehdokas.

-On selvää, että jostain on pakko leikata ja on myös selvää, että verotusta on pakko kiristää. Ehdokkaat jotka muuta sanovat kosiskelevat ääniä ennen eduskuntavaaleja, toteaa orimattilalainen valtuutettu Marko Suomi (vihr.).

Hieman useampi laittaisi maatilat verolle. Kiinteistöveron ulottaisi koskemaan myös maa- ja metsätalousmaita suurin osa SDP:n ehdokkaista. Kaikista ehdokkaista tämän keinon valitsee 26 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista.

Arvonlisäverokantojen korotusta kolmella prosenttiyksiköllä kannattaa vain 17 prosenttia ehdokkaista. Vielä harvempi kiristäisi ajoneuvo-, polttoaihe- ja sähköveroa.

-Verotuksessa itse kannatan painopisteen siirtämistä työnverotuksesta haitta- ja kulutusveroihin. Kokoomus kannattaa myös alv-korotusta kahdella prosentilla. Itse rajaisin sen ulkopuolelle ruuan ja lääkkeet, kertoo loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Yritys- ja maataloustuet?leikkauslistalla

Leikkauskohteista suosituimmaksi nousee yritystukien puolittaminen, mihin olisi valmis 37 prosenttia ehdokkaista. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden ehdokkaista noin puolet käyttäisi tätä keinoa, kun taas keskustan ehdokkaista ei yksikään ja kokoomukseltakin vain yksi ehdokas on sen kannalla.

-Yritystuista voidaan leikata, mutta tuskin puolia, kuten tässä vastauksessa ehdotettiin, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Lähes joka neljäs leikkaisi maataloustukia, mutta harvempi kuin joka viides olisi valmis säästösyistä luopumaan asevelvollisuusarmeijasta.

-Maataloustuet on otettava tarkasteluun jos leikkauslistoja tarvitaan. Onko oikein että yrittäjyyttä tuetaan erilailla ja eritasoisesti? hämeenlinnalaisvaltuutettu Pasi Vesala (sd.) kyselee.

Vain yksi kasvattaisi?valtionvelkaa

Useimmat ehdokkaat korostavat vastauksissaan, ettei valtion velkamäärää ole enää varaa lisätä. Vain yksi vaalikoneeseen vastannut ehdokas olisi valmis lisäämään valtion lainakantaa.

Lahtelainen kaupunginvaltuutettu Vuokko Kautto (vas.) katsoo lainan lisäämisen olevan perusteltua muiden keinojen rinnalla.

-On kysymyksessä vaikea yhtälö. Ansiotulojen verotusta voidaan kiristää vain suurituloisimmilta – pienimpiä tuloja ei sen sijaan pidä verottaa lainkaan. Arvonlisäveron nostaminen kohdistuu kipeimmin pienituloisiin. Välilliset verot eivät ole hyvä keino. Sen sijaan hoitamalla työllisyyttä saavutetaan paljon! Kautto perustelee vastaustaan vaalikoneessa.

Asikkalalainen yrittäjä Mika Vartiainen (kesk.) ei kelpuuta yhtäkään vaalikoneen ehdottamaa säästövaihtoehtoa.

-Tarvittavat säästöt saataisiin harmaantalouden kitkemisestä. Noin 10 miljardia menee valtion kassan ohi, Vartiainen toteaa. (HäSa)