Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaurialaan kerrostaloja autokauppojen tilalle

Kaupunki on valmis käynnistämään Kaurialan liikealueen kaavoitustyöt tarvittaessa nopeallakin aikataululla. Yhdyskuntarakenteesta vastaava tilaajajohtaja Päivi Saloranta kertoo, että asemakaavaa ja maankäyttösopimuksia voidaan tehdä Kirstulan autotalohankkeen etenemisen tahdissa.

-En minä mahdottomana pitäisi, että asiassa lähdettäisiin liikkeelle jo tänä vuonna. Se olisi melkein jopa toivottavaa, jos autotalohanke etenee suotuisissa tuulissa, Saloranta sanoo.

Autotalon rakentaminen Kirstulassa saattaa alkaa jo tämän vuoden lopulla. Jos hanke etenee suunnitellusti, autotalo on valmis kahden vuoden kuluttua.

-Voisi kuvitella, että siinä samassa ajassa valmisteltaisiin kaava-asiat. Eli kun Kirstulassa alkaa olla valmista, olisi Kaurialassa mahdollista alkaa rakentaa. Olemme jatkuvasti yhteistyössä Markku Ritaluomaan ja pystymme reagoimaan, jos sieltä alkaa tulla tällaista painetta, Saloranta sanoo.

Ritaluoma on Sunny Car Centerin kiinteistökehittäjä.

Maaperäselvityksiä tarvittaneen

Saloranta kertoo, että Kaurialan kaavoitusta tullaan pohtimaan yhdessä liikealueen maanomistajien kanssa.

-Jos käy niin, että yrittäjät ovat suuressa määrin lähdössä uuteen autotalohankkeeseen, veikkaisin, että siihen välittömästi kytketään yhteistyöprojekti, jossa heidän kiinteistönsä ovat mukana, Saloranta kertoo.

Alueen autokauppiaat halunnevat tietää, minkä arvoisia heidän tonttinsa ovat ennen sitoutumistaan Kirstulan vuokratiloihin.

-Ennen lopullista investointipäätöstä on hyvä kaavoituksen kautta vähän selvittää mahdollisuuksia ja reunaehtoja siltä alueelta, miltä ollaan lähdössä, ja puntaroida, miten tehdyt ja uudet investoinnit ovat suhteessa saavutettuun hyötyyn, Saloranta toteaa.

Hän arvioi, että alueella täytyy todennäköisesti tehdä esimerkiksi maaperäselvityksiä.

Kaavoitustyön käynnistäminen ei edellytä sitä, että kaikki Kaurialan liikealueen toimijat olisivat lähdössä pois alueelta.

-Näkisin, että autokauppa-ala on yksi ryhmä, jota koetetaan saada kokonaisuutena, Mutta onhan siellä muutakin yritystoimintaa, joka ei ole missään tekemisissä autokaupan kanssa. Ne ovat vähän oma tarinansa, Saloranta pohtii.

Idea on muhinut pitkään

Kuinka asia tästä eteenpäin etenee? Salorannan mukaan kaupunki odottaa, että autotalohankkeen vetäjät tiedottavat ensin hankkeestaan Kaurialan autokauppiaille.

-Sitten, kun heillä on jonkinlainen yhteinen näkemys asiasta, on paikallaan istua saman pöydän ääreen käymään läpi reunaehtoja ja aikatauluja. En ihmettelisi, vaikka sellainen tilanne tulisi jo aika piankin tässä keväällä, mutta mitään aikaa ei ole vielä sovittu, Saloranta sanoo.

Hän korostaa, että kaupunki on jo pidempään keskustellut Kaurialan kehittämisestä ja vähittäisestä muuttamisesta asuntovaltaiseksi alueeksi. Tuleva kehitys on huomioitu jo vaihemaakuntakaavassakin.

-Ongelmana on ollut se, että monien yrittäjien yhtäaikainen lähtö pois alueelta on normaalitilanteessa aika epätodennäköistä. Pitää löytyä kiinnostava projekti, johon kaikilla tulee tarve tai halu lähteä. Toteutuessaan Kirstulan autotalo tarjoaa mahdollisuuden, johon on tietenkin järkevää tarttua, Saloranta sanoo.

Alueesta ei ole vielä olemassa kaavaluonnoksia. Salorannan mukaan kerrostalot istuisivat alueelle luontevasti.

-Sehän on tarkkaan rajattu alue ja siellä on hyvin selkeät korttelirakenteet, että ei sinne mitään ihmeellisiä rönsyjä voi ajatella, Saloranta toteaa. (HäSa)