Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toiveita vaalikeskusteluun

Eduskuntavaalien alla käytävä keskustelu hakee par´aikaa uomiaan. Edellisissä vaaleissa median päähuomio juuttui Irak-asiaan, ja verokeskustelussa SDP sekä keskusta torjuivat mahdolliset veronalennukset äänten menetyksen pelossa. Kuten tiedämme alennukset toteutettiin heti vaalien jälkeen menestyksekkäästi. Veron tuotto kasvoi.

Tämänkertaisten vaalien keskustelusta toivoisi tulevan todellista vuoropuhelua tärkeistä asioista ilman laskelmointia – eli pinnojen keräämistä äänestäjiltä.

Vuoropuhelua ei päästä kuitenkaan edes aloittamaan, jos “uhkakuvia” lähdetään torjumaan, ennen kuin kukaan on niitä edes esittänyt. Esimakua tämäntapaisesta “vaalikeskustelusta” saatiin, kun SDP/SAK lähtivät yhteistyössä palkansaajain edustajiksi työelämän muutoksia torjumaan niistä edes keskustelematta.

Tiedetään kuitenkin, että hyvinvointimme voi säilyä ja kohentua vain, jos toimintaympäristön muuttuminen otetaan kauaskantoisesti huomioon. Kaikki kivet on käännettävä, jotta työtä ja myös työniloa syntyisi lisää. Työtehtävissä ja työstä kertyvin veroin on mahdollista pitää huolta yhteiskuntamme todellisista huono-osaisista.

Energiansaannin turvaaminen on tulevaisuuden tärkeimpiä kysymyksiä. Omavaraisuuden lisääminen ja päästöjen vähentäminen vaativat paljon keskustelua ja rohkeita päätöksiä ilman leimakirveitä: tuulivoima,biokaasut, aurinko- ja fuusioenergia, polttokennot…

Ydinvoiman lisäys on nopein vaihtoehto perusvoimaksi päästöjä alentamaan. Ihmiset tarvitsevat tietoa, sitä ei saada juupas-eipäs -keskusteluilla. Mikään vaihtoehto ei sulje myöskään pois säästämisen tärkeyttä.

Nato-keskustelua on erittäin vaikea käydä. On paljon ihmisiä, jotka ovat perustellusti sitä mieltä, että olisi järkevää ja isänmaallista valita pelote (Nato) mahdolliseen sissisotaan (heikosti) varustautumisen sijasta. Poliitikon ei nykyilmapiirissä sovi mahdollista myönteistä kantaansa ilmaista, koska siitä on tullut lyömäase sopiviin yhteyksiin.

Tilanne muistuttaa aiemmista “liturgioista”, joita toistettiin sanasta sanaan – vieläpä vähän ennen Euroopan unioniin liittymistä. Johtajat näyttävät ulkopolitiikassa tietä, mutta keskustelua ei pitäisi kahlita muiltakaan.

Vaalitenteissä toivoisi päästävän kyllä-ei -kysymyksistä. Ne latistavat keskustelun täysin. On keskusteltava oikeista ihmisten asioista, arjesta jonka hyvät päätökset mahdollistavat.

Sydämen sijainti “vasemmalla” ei takaa oikeassa olemista kenelläkään – yritys sijoittaa se oikeaan paikkaan yhteisen hyvän tuottamiseksi on jokaisen velvollisuus – myös työtä tarjoavan.

Eeva-Liisa Kaloinen

puheenjohtaja

Tuuloksen Kokoomus