Keskustan euroedustaja Anneli Jäätteenmäki kertoi Iltalehden haastattelussa joutuneensa jättämään pääministerin tehtävät sosiaalidemokraattien salajuonen takia. SDP:lle keskustan vaalivoitto ja pääministerin paikan menettäminen oli niin kova paikka, että Jäätteenmäen mukaan demarit yrittivät vallata pääministerin tuolin takaisin Paavo Lipposelle.
Sosiaalidemokraattien yritys kariutui Jäätteenmäen todistuksen mukaan keskustan nopeuteen. Matti Vanhanen nousi pääministeriksi ennen kuin SDP ehti toteuttaa Lippos-operaationsa.
Sanojensa vakuudeksi Jäätteenmäki kertoo kuulleensa salajuonesta demareilta, “jotka tietävät asioista”.
Avautuminen sai SDP:ltä jäätävän vastaanoton. Heti kättelyssä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kiisti Jäätteenmäen tulkinnan ja korosti, että silloinen keskustan puheenjohtaja joutui eroamaan vain oman toimintansa takia.
SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei säästellyt sanoja tyrmätessään salaliittoteoriaa. Heinäluoma arvioi Jäätteenmäen kertomuksen loukkaavaksi ja valheelliseksi, täydeksi humpuukiksi. Jäätteenmäki joutui luopumaan pääministerin tehtävistä, koska hän menetti eduskunnan luottamuksen, summasi Heinäluoma.
Anneli Jäätteenmäen puheenvuoto kertoo yksinomaan siitä, ettei hän ole vieläkään toipunut henkisesti pian neljän vuoden takaisista tapahtumista. Hän ei selvästikään sulata eroaan pääministerin paikalta.
Ex-pääministerillä on kolme mahdollisuutta. Hän voisi vihdoin myöntää, että ajoi itsensä täydelliseen umpikujaan toimimalla taitamattomasti. Jäätteenmäki ryhtyi peliin, jota ei lopulta hallinnut. Hän voisi myös vaieta eronsa syistä.
Jäätteenmäki valitsi kolmannen vaihtoehdon: hän ryhtyi kirjoittamaan löysillä väitteillä politiikan historiaa uusiksi. Tehtävä on tuomittu epäonnistumaan. Jäätteenmäki saanee tukea kotiseudultaan Etelä-Pohjanmaalta, mutta keskustan johto on hänen haastattelustaan vaivautunut. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli torjui tiistaina Jäätteenmäen väitteen pääministerin vaihtoaikeista.
Vanhan kaivelusta ei tässä tapauksessa ole hyötyä kenellekään. Jäätteenmäki pitää itse huolta siitä, että hänen suhteissaan sosiaalidemokraatteihin on tulevaisuudessakin lievästi ilmaistuna kitkaa.
Jäätteenmäen tilitys piirtää myös erikoisen ja vääristyneen kuvan poliittisesta elämästä. Entisen pääministerin ja keskustajohtajan mukaan politiikassa jylläävät salajuonet. Jäätteenmäki itse asiassa väittää, että hänelle selkänsä kääntäessään koko eduskunta ajoi demareiden virittämään ansaan. Lehdistökin on välittänyt tietoa vain asian vierestä!
Sitkeys on eri asia kuin jääräpäisyys. Anneli Jäätteenmäki ei pysty kenties koskaan myöntämään, että hän saa syyttää erostaan lähes yksinomaan itseään.
Kokeneena poliitiikkona Jäätteenmäki toki tietää, että politiikassa liikkuu kaikenlaisia huhuja ja juttuja. Hänen lähtönsä pääministerin paikalta oli kuitenkin harvinaisen avoin ja myös julma koko kansan seuraama poliittinen näytelmä.