Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsettomuus - herkkä asia

Kun keskustelet lapsettoman ihmisen kanssa, oletko koskaan oikeasti miettinyt, millaiset tunteet hänellä liittyvät tähän asiaan.

Lapsettomuus ei ole aina “oma ratkaisu”, vaan syitä siihen on monia. Monesti lapsen saanti ymmärretään itsestäänselvyytenä. Usein kysytään suoraan, että miksi et ole vielä hommannut lasta?

Lapsia ei tehdä, ne tulevat jos ovat tullakseen. Monelle lapsettomalle on raskasta kuulla, kuinka “itsestään selvää” on tulla raskaaksi parisuhteessa. Monelle lapsettomuushoidot ja kaikki siihen liittyvä on maksanut puoli omaisuutta – kuluneista uuvuttavista vuosista puhumattakaan – jopa niin, että iän karttuessa asianomainen menettää kokonaan mahdollisuuden saada oman lapsen.

Suorastaan raivostuttavaa on kuulla joidenkin useista aborteista ja toisaalta siitä kuinka pelkkä “läheltä kävely” sai raskaaksi.

Tietämättömyys ja ymmärtämättömyys koskee myös niiden pariskuntien puolisoita, joilla jommalla kummalla jo on entisestä epäonnistuneesta suhteesta lapsia.

Uudessa suhteessa lapsia jo omaava osapuoli ei yleensä ajattele ensimmäiseksi lasten hankintaa, vaikka sen huomiotta jättäminen voi tuhota uudenkin suhteen.

Lapsettomalle osapuolelle puolison lapset ja niihin liittyvä elämä eivät korvaa omaa lasta. Lapseton puoliso havainnoi koko ajan puolisonsa kautta, kuinka tärkeitä lapset ovat.

Lapsettomalle puolisolle jää puolet elämästä tyhjäksi, koska ei ole omaa lasta ja toinen ei ymmärrä tuon seikan suurta ja syvällistä merkitystä.

Monesti lapsettomalle puolisolle kavereiden tai sukulaisten perheenlisäys ei ole kiinnostavaa tai kannustavaa, vaan aiheuttaa torjuntareaktion ja mielipahaa. Lapsettomalle vaikeita hetkiä ovat muun muassa äitien- ja isänpäivät. Koko aihe on traumaattinen ja aiheuttaa lapsettomalle syyllisyyden, epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunnetta.

Härkänainen

Hämeenlinna